Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Истинското значение на Обещаната земя

Main Pic
Публикувана: 01.11.2022
Автор: Д. Уилкерсън
Прочетена: 624
Коментари: 0
Бог даде на нашия праотец Авраам земята Ханаан „като вечно притежание...“ (Битие 17:8, NKJV). На иврит думата вечен означава безкраен. Може би си мислите, че Авраам трябваше да се радва на това обещание и да види неговото изпълнение. Бог обеща на Своите потомци постоянна родина, докъдето могат да видят, и тя ще продължи до вечността. Но Новият завет ни казва, че светът ще бъде унищожен от огън, напълно изгорен, след което Господ ще създаде ново небе и нова земя.
 
Как би могло Божието „вечно притежание“, обещано на Авраам, да бъде просто част от недвижимо имущество? Как може да е вечно? Бог казваше, че тази обещана земя е символ на място отвъд земята. Вярвам, че Авраам знаеше това. Библията казва, че докато Авраам пътуваше в Ханаан, той винаги се чувстваше чужд: „Чрез вяра той живееше в обещаната земя като в чужда страна, живеейки в шатри с Исаак и Яков, наследниците с него на същото обещание“ ( Евреи 11:9). Сърцето на Авраам копнееше за нещо извън самата земя.
 
Той чакаше града, който има основи, чийто строител и създател е Бог” (Евреи 11:10). Авраам можеше да види истинското значение на благословията на земята и осъзна: „Това място не е истинското притежание. Това е просто илюстрирана проповед за великата благословия, която предстои.” Авраам схвана истинското значение на Обетованата земя; той знаеше, че Ханаан представлява символ за идващия Месия. Самият Исус Христос ни казва: „Вашият баща Авраам се зарадва да види моя ден, и го видя, и се зарадва“ (Йоан 8:56).
 
Светият Дух даде възможност на този патриарх да види отвъд настоящето, чак до деня на Христос. Той знаеше, че значението на неговата Обетована земя означава място на пълен мир и почивка и че това място за почивка е самият Исус Христос. Точно така, Господ Исус е нашето обещано притежание. Ние сме Негови, но и Той е наш. Бог ни кани да получим нашето вечно притежание чрез проста вяра.
 
Източник: World Challenge
Photo: Dame Jack Daniel
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg