Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Исус, християните и пиенето на вино

Main Pic
Публикувана: 06.11.2022
Автор: Б. Муни
Прочетена: 1205
Коментари: 0
 
 
Много християни имат твърди убеждения относно пиенето на алкохол и по-специално - консумацията на вино. Тези убеждения са с широк и разнообразен спектър в различните традиции и деноминации. От трезвеници, които забраняват алкохола напълно, до бенедиктински монаси, които превръщат винопроизводството в основна част от финансирането на своите манастири, различните църкви има различни гледни точки по темата.
 
Но какво казва Библията? По-конкретно, какво виждаме в Евангелията по отношение на Исус, който пие вино?
 
Исус използваше вино по време на служението Си, независимо дали по време на сватби, вечери или празненството на Пасхата в нощта преди смъртта Му. Във всички тези случаи, въпреки многото възможности за това, Исус никога не осъжда никого за пиене на  вино.
 
Можем да разгледаме два стиха, които показват, че Исус Христос също е пил вино. Първо, в Матей 26:27-29, Той установява Новия завет, като споделя чаша вино с Дванадесетте апостоли. Той благослови виното и нареди на мъжете да пият от него. След това Исус прави това интересно изявление: „Отсега нататък няма да пия от този плод на лозата до онзи ден, когато ще го пия нов с вас в царството на Моя Отец.”
 
Този плод на лозата означава виното. Изводът е, че Исус Христос е пил вино преди, но няма да пие отново докато дойде в Царството си. Той не прави това изявление, за да препоръча алкохола. Става дума за празнуване и установяване на Новия завет. Виното символизира кръвта и аналогията със сватбената вечеря на Божия Агнец, за която Исус говори на Тайната вечеря.
 
След това Исус отбеляза, че Неговите критици го нарекоха чревоугодник и пияница (друг термин за пияница), защото той дойде „да яде и да пие“ (Матей 11:9, Лука 7:34). Господ Исус разобличи сърцата на Своите критици, тъй като те Го атакуваха независимо дали пости или обикаля да яде с хора (особено грешници). Нарекоха Го пияница, защото Го видяха да пие вино с грешниците. Въпреки това, тъй като Господ Исус Христос беше изкушаван, но безгрешен (1 Петър 2:22), Той пиеше вино, но никога не се напиваше.
 
Библията никъде не произнася категорична забрана срещу алкохола, но пиянството е проблем.
 
В Писанията на пиянството никога не се гледа в добра светлина. След потопа Ной насади лозе, направи вино и се напи, след което се разголи. Впоследствие семейството на сина му Хам бе прокълнато (Битие 9). В друга библейска история Содом и Гомор бяха унищожени, а племенникът на патриарха Авраам, на име Лот остана сам с дъщерите си, които нямаха деца. Те напиха баща си и родиха деца след като преспаха с него (Битие 19:30-36).
 
Това са само два примера в Библията, които показват, че при пиянството възникват проблеми. Писанието е последователно по този въпрос. Пиянството води до лоши решения, които имат последствия.
 
Библията също изрично заявява, че не трябва да бъдем пияници: „Не се опивайте с вино, а се изпълвайте със Светия Дух“ (Ефесяни 5:18). Това не означава, че изпълването с Духа означава, че прилича на пиенето на вино. По-скоро това означава, че трябва да изберем върху какво е най-важно да се съсредоточим: какво ни кара да се чувстваме добре за кратко или какво ни дава вечен живот? Светият Дух ни дава благословение, което трае вечно.
 
В същото време Библията ни казва да живеем трезво (Тит 2:11-13) и да имаме самоконтрол (Галатяни 5:22-23). Не можем да бъдем пияни и да живеем живота, към който Бог ни е призовал, да вземаме разумни и мъдри решения, да запазим разума си в един опасен и разрушен свят. Тъй като един от плодовете на Духа е самоконтрол, да бъдеш изпълнен с Духа означава да действаш съответно, да контролираш своето поведение.
 
Библията никога не дава категорична забрана срещу алкохола, но пиянството е проблем.
 
Трябва ли християните да пият вино или алкохол?
 
Писанието ни предупреждава да избягваме пиянството, опасността да живеем за собствено удоволствие в пиянски забавления (Римляни 13:13-14). Но нима Исус не се погрижи на една сватба да има достатъчно вино? Не каза ли на хората на Пасхата да пият вино?
 
Ние се забавляваме различно от света. Светът пие, за да се напие, да забрави проблемите си и да задоволи собствените си страсти. Ние се радваме в Божието царство, но нашето празнуване е различно.
 
Ние се радваме заради невероятните Божии дела и благословения в живота ни. Ние празнуваме, защото сме избавени от Бога, който ни обича безкрайно. Бракът е символ на Бога и Неговата църква (Ефесяни 5:22-32) и на християните им предстои Небесна сватба (Откровение 19:6-9). Следователно, Исус непрекъснато използва сватбите, за да покаже новата връзка на вярващите с Него. Тази връзка е достъпна с Отец чрез Сина и Духа, и ние трябва да празнуваме именно това.
 
Хората от Божието царство може също да пият вино на Пасхата като Исус. Пасхата е тържество в контекста на еврейската история. То напомня за трудности и болка, както и за Божията вярност, освобождение и сила (събитието, когато Израел е освободен от робството на Египет). Това е точно обратното на идеята да забравим проблемите си. То признава трудностите и способността на Бога да ни доведе до добри неща. Това е празненството, на което можете да поканите и други хора
(Лука 15:1-10).
 
Източник: Cross Walk
Автор: Б. Муни
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg