Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Украинците на път да сменят датата на Рождество Христово

Main Pic
Публикувана: 07.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 755
Коментари: 0
За първи път от векове Православната църква на Украйна насърчава християните в страната да празнуват Рождество Христово на 25 декември, както се отбелязва според григорианския календар.
 
Изтокът и Западът са чествали и съблюдавали различни празници след Голямата схизма през 1054 г. Западът следва григорианския календар, празнувайки празника на Рождество Христово (Коледа) през декември, докато Изтокът го празнува през януари и поставя повече акцент върху Великден.
 
Отдалечаването от датата на Юлианския календар на 7 януари се разглежда като "много символичен" знак за желанието на Църквата да празнува заедно със Запада и да се отдалечи още повече от Руската православна църква.
 
„Украинската православна църква до голяма степен от 2019 г. и все по-често през 2022 г. се откъсва от всякакъв контрол от страна на Москва. Това се случва, защото патриарх Кирил подкрепи нахлуването в Украйна“, смята Мартин Уиток, християнски автор и историк.
 
Той продължава: „Православните вярващи в Украйна, които сега са независими от Москва, се насърчават да обмислят празнуването на Коледа в съответствие със Западната църква, а не контролираната от Москва църква. Това е начин да се откъснат още повече от Москва. Много е сложно, но е и много, много символично."
 
Православната църква на Украйна взе решението миналия месец, след като църковният синод се събра, за да обсъди организирането на Рождествени религиозни служби за християните извън Украйна.
 
В изявление Църквата твърди, че решението е взето „с цел организиране на богослужения за вярващите от ПЦУ, които бяха принудени временно да се окажат извън границите на Украйна в резултат на войната“.
 
Православната църква на Украйна има повече от 7000 енории в цялата страна.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg