Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Покушение над евангелски пастир в Индия

Main Pic
Публикувана: 07.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 541
Коментари: 0
Християнски пастор от Северна Индия, който карал такси, за да си изкарва прехраната, не смятал, че има от какво да се страхува, когато любезен сикх го помолил да направи леко отклонение от посочения маршрут.
 
47-годишният пастор Сухдев Марк оставил клиента си сикх в хотел в Амбала, щат Харяна, след като го взел от съответното мястото за поклонение. По време на разговора им пастор Марк му дал евангелска брошура, която сикхът учтиво приел.
 
Сикхът му се обадил на следващия ден,  с молба да го отведе от хотела до летището в Амритсар.
 
„Казах: „Добре, няма проблем“, след което той отново ме попита: „Вие пастор ли сте?“, разказва пастор Марк. „Казах му, да, ръководя малка църква и освен това споделям Евангелието, и карам такси, за да си изкарвам прехраната.“
 
Сикхът му казал да го вземе от хотела в 16 часа.
 
„По време на пътуването до Амритсар не говорихме много“, разказва пастор Марк, женен баща на две деца. „Той работеше на лаптопа си и имаше мобилен телефон, така че си помислих, че трябва да е образован човек. Не сметнах, че е подозрителен, тъй като изглеждаше добре образован джентълмен. Той поиска телефона ми и посочи местоположението с упътвания, за да следвам маршрута.
 
Когато наближили курортен комплекс по обходния път, сикхът го помолил да мине по малка алея.
 
„Имаше няколко магазина и си помислих, че ще иска да си купи освежителни напитки или закуски“, разказва пасторът. „Но той ме помоли да изляза от крайпътното платно и когато излязохме от този маршрут в близост до курорта, трима мъже дойдоха на скутер и спряха таксито на главния път.“
 
Скутерът не е имал регистрационен номер. Пастор Марк попитал сикха дали познава мъжете и той отговорил, че са негови приятели.
 
„Паркирах таксито от другата страна на пътя и зачаках там“, казва той. „Сикхът ме помоли да извадя чантите му от багажника и когато отидох отзад, тримата мъже се нахвърлиха върху мен с ножове. Те започнаха да ме мушкат с ножовете, докато клиентът сикх ги гледаше.“
 
Нападателите нанесли на пастора вътрешни наранявания в областта на корема и по ръцете, казва той.
 
„Кървях обилно и започнах да викам за помощ“, каза пастор Марк пред Morning Star News. „Когато започнах да викам за помощ, тримата нападатели пресякоха пътя и избягаха, а сикхът също се опитваше да избяга от мястото на нападението. Той избяга в същата посока като нападателите. Не ми плати таксито и вместо това ме ругаеше, докато бягаше оттам.“
 
„Чувайки виковете ми, охранителите на хотела дойдоха с колите си, но се страхуваха, защото видяха напоените ми с кръв дрехи. Казаха ми да се махна оттам. Многократно ги молех да ми кажат къде е най-близкото полицейско управление и споделих какво се случи.
 
Пасторът завързал парче плат около кръста си, за да спре кръвта от наранения си корем и карал с една ръка до полицейския участък. След като полицията в Амритсар конфискувала таксито и взела показанията му, служителите го отвели в болница. Там той се обадил на съпругата си и християнските лидери в Амбала, а те му помогнали да се свърже с църковните лидери в Амритсар, които да го прехвърлят в болница в неговия град. Там е претърпял операция едва на следващия ден.
 
Преди да повярва в Христос Марк е бил алкохолик, който редовно посещавал индуистките места за поклонение и там търсел спасение от своята пристрастеност към алкохола, но без успех. През 2007 г. негов колега християнин, го поканил да посетят заедно евангелизационно събрание на открито. Марк се съгласил и след проповедта помолил гостуващия благовестител да се моли за него, за да бъде освободен от алкохолизма и да приеме Христос. След молитвата Марк получил незабавно освобождение, след което сам пожелал да служи на Христос като разказва за Него, проповядва и благовества.
 
Нападението на християни е често явление в Индия, особено от страна на индуисти екстремисти.
 
Източник: Morning Star News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg