Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Многодетен пастор е измъчван и убит в Лаос

Main Pic
Публикувана: 14.11.2022
Автор:
Прочетена: 600
Коментари: 0

Тялото на пастор, ръководещ официално призната евангелска църква в Лаос, е било открито, захвърлено в канавка край пътя. Има следи по тялото, показващи че е бил измъчван и убит заради вярата си, казват местни източници.

Християнски лидерите и полицията в централната провинция Хамуан в Лаос смятат, че пастор Ситуд, който се е наричал само с едно име, е бил убит за разпространение на Евангелието на фона на бързото разрастване на църквата в страната.

Очаквало се пасторът да присъства на събрание на християни на 20 октомври в Такхек, на около 100 километра от дома му в село Дон Кео, област Накай, провинция Хамуан, пътуване от три часа и половина с неговия мотоциклет. Когато не успял да пристигне повече от три часа след началния час на срещата, около 20 негови приятели го потърсили на планинския проход близо до село Дон Кео и в местна болница, но без успех.

Групата за издирване получила запис от камери за видеонаблюдение от собственик на местен магазин в близкия Накай, който показва, че пастор Ситуд на 21 октомври е оставил пластмасов контейнер за газ, който е възнамерявал да вземе по-късно, казват местни християни.

По-късно местен жител открил тялото на пастор Ситуд в канавка край планински път в джунгла близо до селото и качил снимки от сцената във ФБ, което позволило на групата за търсене да намери трупа на 23 октомври.


Двама християни, които са планирали да напуснат селото си и да се присъединят към пастор Ситуд за въпросната среща, казват, че той се е забавил, тъй като двама неидентифицирани служители разпитали лидера на църквата за неговите дейности и причините за пътуване до града.

Свидетел от близкото село Уангхейн казал на селяните, че спрял на пътя, когато видял черен камион без регистрационни табели на 20 октомври, деня, в който пасторът се отправил към срещата. Той видял трима мъже да излизат от камиона и хващайки друг мъж, насилствено да го хвърлят в камиона и да потеглят.

Свидетелят казва, че е предположил, че властите арестуват наркодилър/престъпник и е решил да продължи пътуването си. Когато по-късно чул за смъртта на пастор Ситуд, той казал на селяните, че пасторът е бил отвлечен.

Християнските лидери казват, че тялото на пастор Ситуд е било силно обезобразено и показвало признаци на мъчение. Групата за издирване намерила Библията на пастор Ситуд близо до тялото му и мотоциклета му наблизо на пътя.

Той оставя жена и осем деца, най-малкото е на 1 година. Пастор Ситуд ръководи конгрегация на Лаоската евангелска църква, една от трите официално признати деноминации в Лаос заедно с Църквата на адвентистите от седмия ден и Римокатолическата църква.

Християнски лидери твърдят, че според провинциалната полиция пастор Ситуд вероятно е бил убит заради вярата си. Полицейски служители на провинциално ниво подозират, че местни служители на областно ниво са го убили, според лидерите на LEC.

Morning Star News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg