Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Победа за Християнската солидарност по света

Main Pic
Публикувана: 21.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 601
Коментари: 0
Почти 6000 затворници бяха освободени в Мианмар като част от амнистия; 53 от тях са политически затворници, арестувани за активни действия срещу режима.
 
Организацията "Християнска солидарност по света" (CSW), която се опитва да се бори с преследването на вярващи хора по целия свят, приветства тази неочаквана новина, резултат и от тяхната дейност.
 
Освободените затворници са били в затвора с присъди след репресии срещу активисти и политически лидери след военния преврат през февруари 2021 г.
Съобщава се, че в затвора остават 7000 задържани.
 
Сред освободените политически затворници е бившият посланик на Обединеното кралство в Мианмар, Вики Боуман, която беше арестувана, след като беше обвинена в нарушаване на визовите правила.
 
Освободени са също: д-р Мьо Нюнт, партиен говорител на Националната лига за демокрация, Тинт Све, бивш министър на Съюза в правителството на Aунг Санг Су, Шве Нава Саудау, будистки монах, който се е противопоставил на режима, сатиричен писател и критик на военните Maунг Та Чо и водещ продемократичен активист Ko Mya Aye.
 
Старши анализаторът на CSW за Източна Азия Бенедикт Роджърс каза: „Въпреки че приветстваме освобождаването на близо 6000 затворници днес, насърчаваме международната общност да помни, че още по-голям брой остават в ареста.
 
„Армията на Мианмар продължава да заглушава всеки, когото възприема като заплаха или критик. Тя е отговорна за смъртта на над 2400 души след преврата, а положението на религиозните и етническите малцинства се е влошило значително.
 
„CSW продължава да призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички останали затворници и за широкообхватни и координирани санкции срещу армията на Мианмар и нейните репресивни действия.
 
„Глобалното оръжейно ембарго е от съществено значение, за да се попречи на военните да се сдобият с допълнителни оръжия, с които да водят насилие срещу онези, които призовават за демокрация.“
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg