Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Азербайджан - първата мюсюлманска държава с посолство в Израел

Main Pic
Публикувана: 21.11.2022
Автор: Дж. Уейдж
Прочетена: 674
Коментари: 0
Парламентът на Азербайджан гласува в петък да открие посолство в Израел. Това е първата шиитска мюсюлманска държава, предприела подобна стъпка. Двете нации са приятелски настроени от години, а Израел има посланик в Баку, азерската столица, от три десетилетия. Посолството на Азербайджан обаче ще се намира в Тел Авив, а не в Ерусалим, където се намира столицата на Израел.
 
Израелският премиер в оставка Яир Лапид приветства решението на парламента. „Азербайджан е важен партньор на Израел и дом на една от най-големите еврейски общности в мюсюлманския свят“, каза Лапид.
 
Представители на Конференцията на президентите на големите американски еврейски организации също приветстваха решението, като го нарекоха „значителна стъпка в затоплянето на отношенията между еврейската държава и нейните съседи и пряко ще свърже една от най-големите еврейски общности в мюсюлманския свят в сърцето на еврейската родина."
 
През октомври министърът на отбраната Бени Ганц направи официално посещение в Баку, където се срещна с президента и министъра на отбраната. Азербайджан има история на напрежение с южния си съсед Иран, въпреки че и двете страни са мнозинство от шиитски мюсюлмани. Техеран обвини Азербайджан в подклаждане на бунт срещу режима на молла сред етническите азери в Иран.
 
Новият министър-председател Бенямин Нетаняху посети Азербайджан преди 6 години, заздравявайки връзките в областта на отбраната с лидерите там. Търговията в областта на отбраната и енергията са два ключови елемента на отношенията, като Израел доставя въоръжение на Азербайджан, а богатите на петрол азербайджанци доставят енергия на Израел.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg