Четвъртък, 30.11.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Праведните извикаха, и Господ послуша, И от всичките им беди ги избави." Псалм 34:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да открием духовните си дарби

Main Pic
Публикувана: 22.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 653
Коментари: 0
Джон Пайпър, ректор на Витлеемския колеж и семинария в Минеаполис, Минесота, който е пастор на баптистката църква "Витлеем" в продължение на 33 години, казва, че е от съществено значение за християните да разберат, че „духовните дарби“ са „просто резултат от нашето преживяване на Божията благодат, изразено чрез нашата личност."
 
„И след това настройваме сърцата си да обичаме хората чрез Божията благодат, да показваме Божията благодат на хората, да насочваме Божията благодат през себе си, чрез нашите дадени от Бога личности по какъвто и да е начин, който ни се струва естествен“, каза Пайпър.
 
Пайпър съветва християните да спрат да се опитват да намерят своите „духовни дарби“, когато трябва да се съсредоточим повече върху стремежа си да почитаме и прославяме Бога с живота си. Пайпър вярва, че когато християните търсят Бога първо, техните дадени от Бог таланти са длъжни да намерят тях.
 
„Не си поставяйте за цел да откриете дарбата си. Знам, че това е контраинтуитивно. По-скоро си поставете за цел да обичате хората заради Бога. И след това го направете по възможно най-много начини, които се чувстват естествени за вашата личност. Правейки това, вие ще откриете целта си и ще изпълните 1 Петър 4:10“, казва Пайпър.
 
Според него има "фундаментална разлика между таланти и грехове" и че ако някой няма никакви таланти, това "не би било духовно сериозен проблем".
 
„Бог не ни съди въз основа на това дали имаме таланти или не. Но да живееш в грях е огромен проблем. Бог наистина съди греха. Той мрази греха“, предупреждава Пайпър.
 
Пайпър цитира Римляни 12:4-8, където апостол Павел обяснява, че по същия начин, по който всеки християнин е част от тялото на Христос, на всички вярващи са дадени „дарове“ и „функции“ от Светия Дух.
 
Той казва, че мнозина може дори да не осъзнават, че използват своите духовни дарби, но това не означава, че дарбите ги няма.
 
Пайпър сподели стихове от 1 Коринтяни 12:15-18, които гласят: „Ако кракът каже: „Понеже не съм ръка, не принадлежа на тялото“, това няма да го направи по-малко част от И ако ухото каже: „Понеже не съм око, не принадлежа на тялото“, това няма да го направи по-малко част от тялото... Но както е, Бог подреди членовете в тялото, всеки от тях, както реши."
 
„Моето заключение от тези текстове е, че да бъдеш християнин означава да си член на тялото Христово. А да си член на тялото Христово означава да имаш роля в тялото, която е съществена за тялото – не лъскава, но важна“, казва Пайпър.
 
Въпреки че има таланти, които може да не се разглеждат като дарби, пасторът каза, че всеки човек с някаква дарба трябва да бъде уважаван, назидаван и издигнат в своите таланти като част от Църквата.
 
„Павел е готов да отиде толкова далеч, за да каже, че дарбата, която някои хора имат в тялото на Христос, е да бъдат слаби и нуждаещи се, така че другите да имат възможността да проявят специална грижа за тях“, заключава Пайпър.
 
Източник: Christian Post

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg