Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Върховно лицемерие

Main Pic
Публикувана: 28.11.2022
Автор: Грег Лори
Прочетена: 461
Коментари: 0
Защо беше толкова ужасно, че Юда Искариотски предаде Господ Исус Христос с целувка?
 
В културата на Израел по онова време имаше много начини, по които човек можеше да поздрави някого. Някои хора целуваха краката на другия човек в знак на почит. Това обикновено правеха хора, които са били пленени по време война. Това правеха и робите или слугите, които са се срещаха с някой монарх. Обикновените хора целуваха опакото на ръката на човека, когото поздравяваха. Но да целунеш някого по бузата тогава и да го прегърнеш, беше знак за близка привързаност и любов, запазена за тези, с които имаш близки отношения.
 
Така Юда поздрави Исус. И оригиналният език предполага, че Юда е целунал Исус многократно. Буквалният превод би бил: „Той Го задуши с целувки“. Юда целуна Исус отново и отново.
 
Това беше върховно лицемерие.
 
Ние казваме: „Това е толкова погрешно. Толкова е греховно!“ И все пак едно от определенията за поклонение е „да целуваш някого“. Следователно не е много по-различно от това, когато идваме на църква и издигаме гласовете си в песен към Бога, но живеем по начин, който не е угоден на Него.
 
Онези, които полагат големи усилия, за да изглеждат най-духовни или по-отдадени на Бога от другите хора, всъщност са най-ужасните лицемери. В действителност те противоречат на своята изповед с начина, по който живеят.
 
Бог би предпочел да не изпеем нито една дума в поклонение пред Него, отколкото да пеем силно и да се излагаме пред хората с начина, по който живеем. Това обаче не означава, че ако сме съгрешили, не трябва да се покланяме. Ако беше така, щяхме да имаме много тихи богослужения.
 
Но ако умишлено вършим грешното нещо отново и отново, без каквото и да е желание да се покаем, това оскърбява Бога. И не е много по-различно от това, което направи Юда в Гетсиманската градина.
 
Източник: Harvest.org
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg