Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Стотици християни с разрушени домове в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 27.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 549
Коментари: 0
Християнската организация Open Doors съобщава, че стотици домове в голяма християнска колония в Пакистан са били разрушени от правителствени изпълнители.
 
Според пакистанската организация за свобода на религията The Center for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS-UK), хората от колонията Наваз Шариф в Исламабад не са били предупредени за плановете за разрушаване на домовете им, преди това да се извърши от Органа за капиталово развитие (CDA)..
 
Въпреки че няма ранени или смъртни случаи по време на разрушаването на 18 октомври, се съобщава, че местна църква също е била разрушена.
Директорът на CLAAS-UK Насир Саид казва: „Тези християни са загубили всичко – домовете си и всичките си светски притежания.
 
„Много от тях са живели в колонията от години, отглеждат семействата си тук и инвестират спестяванията си в изграждането и поддържането на домовете си.
 
„Пародия на справедливостта е, че домовете им са били заличени без алтернативно осигуряване на настаняване.
 
„Времето е особено обезпокоително, тъй като идва толкова скоро след скъпоструващи и опустошителни наводнения, и когато зимата вече е тук и температурите рязко падат.
 
„Наложително е пакистанското правителство да компенсира финансово християните, които са загубили домовете си, и да им осигури друго място за живеене.“
 
Сабра Саид Атвал, бивш съветник и една от загубилите дома си, нарече събарянето „престъпно деяние“. Тя се притеснява, че други две християнски колонии, колониите на Акрам Гил и Римша, също могат да бъдат унищожени.
 
„Правителството трябва да ни плати щетите и да възстанови къщите ни или ако правителството има нужда от това място за целите на развитието, те трябва да ни осигурят алтернативно място и да ни помогнат да построим къщите си там“, казва г-жа Атвал.
 
„Има 4000 души, живеещи в колонията Наваз Шариф, колонията Акарам Гил и колонията Римша. Всички са бедни и не е възможно някой от нас веднага да се премести другаде. Отговорност на правителството е да ни осигури покрив над главите. Въпреки че сме християни, ние също сме граждани на Пакистан.
 
Според CLAAS-UK  се разпространяват неверни слухове, че е подписано споразумение между CDA и местните жители, в което те са се съгласили да се преместят преди разрушаването.
 
Подозира се, че „твърдолинейните мюсюлмани“ оказват натиск върху CDA, за да се доберат до домовете.
 
Пакистан е осми в Световния списък за наблюдение на отворените врати, който класира страните за преследване на християни.
 
Организацията заявява: „В Пакистан християните се смятат за граждани от втора класа и са дискриминирани във всеки аспект от обществения и личния живот. Вярващите християни, които са изоставили исляма, са най-уязвими откъм преследване.
 
Източник: Open Doors
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg