Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Англия и Уелс вече малцинство

Main Pic
Публикувана: 29.11.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 626
Коментари: 0
За първи път от десетилетия процентът на хората, които се определят като християни в Англия и Уелс, е спаднал под 50%.
 
Данните от преброяването през 2021 г., публикувани във вторник, предполагат огромно увеличение на броя на хората, които не се определят като религиозни, в сравнение с анкетираните преди десетилетие.
 
По настоящем само 46,2 процента от хората изповядват християнската вяра. През 2011 г. цифрата е била 59,3 процента.
 
Около 37,2% заявяват, че изобщо не изповядват каквато и да е религия, което е с една четвърт повече от последните резултати.
 
Въпреки че християнството все още е най-голямата група, вестник „Гардиън“ вече нарече Англия и Уелс „страни с християнско малцинство.“
 
Питър Брайърли, църковен консултант, коментира: „Това е спад, който е по-голям, отколкото много хора очакваха преди няколко години. На среща, в която участвах с някои от академичните среди, те смятаха, че резултатът няма да падне под 50 процента.
 
„Линда Удхед, професор по социология, наскоро очакваше числото да падне под границата от 50 процента, но дори тя смята, че 46 процента са по-ниски от очакваното.“
 
„Това означава ли, че християнството е в упадък?“ — пита Брайърли. „Отговорът безспорно е да. В това няма съмнение, но трябва да разгледаме кои църкви намаляват.
 
„Християнството не запада повсеместно. Има много разрастващи се църкви и много нови църкви. Това не е достатъчно, за да се компенсира упадъкът, но нещата не са еднопосочни.“
 
Институционалните църкви са най-засегнати от намаляващия брой на конгрегацията.
 
Счита се, че „най-голям спад“ има при членовете на Англиканската църква, Католическата църква, Методистката църква и Обединената реформирана църква.
 
Въпреки това независимите църкви - особено тези с голям брой посетители от етнически малцинства - отбелязват растеж.
 
Въпреки уверенията, че Църквата все още се държи, нерелигиозните групи приемат резултатите от преброяването като победа.
 
Стивън Еванс, главен изпълнителен директор на Националното светско общество, каза: „Мисля, че това наистина е преломен момент за това, че Обединеното кралство не е страна с мнозинство от християни. Това е особено важно, защото в страна с установена държавна църква – поставя някои доста фундаментални въпроси.
 
„Общата картина показва нарастваща нерелигиозност, но също така и нарастващо разнообразие. Привилегированата и важна роля на християнството в обществения живот, трябва да бъде поставена под въпрос сега.“
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg