Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни - мнозинство в Централна Америка

Main Pic
Публикувана: 01.12.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 551
Коментари: 0
Изследователската компания M&R Consultants е провела своето „Първо изследване на Централна Америка, за да проучи религиозната принадлежност, вярванията и практиките“ на нейните жители.
 
Според проучването евангелските християни са мнозинство с 37% от населението; докато римокатолицизмът е с голям спад, достигайки само 32,6%. 29,1% от анкетираните казват, че са вярващи, но не са ангажирани с конкретна деноминация, а 1,3% се определят като невярващи.
 
Сред 32,6% католици 19,3% посещават църквата си повече от веднъж седмично и като цяло участват в църковни дейности. Евангелистите участват почти три пъти повече от католиците в църковните дейности (58,4%).
 
Проучването е проведено от 7 октомври до 15 ноември 2022 г. с извадка от четири хиляди души в Гватемала; Хондурас; Коста Рика; Никарагуа и Салвадор. .
 
Проучването показва още, че в страните от Централна Америка 61,5% от гражданите са възпитани като католици още от детството си, но 29,9% са спрели да вярват в католицизма.
 
„Протестантите постепенно поемат водеща роля и нарастват все повече и повече в Централна Америка“, обясни Раул Обрегон, президент на M&R Consultants.
 
Той посочва, че „трябва да имаме предвид, че римокатолицизмът е в корените на почти 100% от населението и е в процес на упадък, който нараства от 90-те години на миналия век в целия регион на Централна Америка“.
 
За Обрегон „населението заявява, че католицизмът става много ритуален и това има тенденция да уморява вярващите, от друга страна, пасторите са били по-близо до своите църкви през последните години и са ги посещавали лично“.
 
„Има значителна миграция на католици към други вероизповедания, където, запазвайки своите убеждения, те имат възможност да имат по-активен живот в търсене на души, което е евангелието на Христос“, добавя анализаторът Ксавие Диас Лакайо.
 
Освен това проучването казва, че 83,9% от гражданите на Централна Америка не са съгласни с еднополовите връзки.
 
Що се отнася до аборта, за 61,3% той е приемлив само ако има риск за живота на жената и за 54,6% в случай на здравословни причини.
 
Сексуалното възпитание и използването на контрацептиви се приемат от 90,2% от анкетираните. За 46,8% и мъжете, и жените трябва да са девствени при брака.
 
Данните показват още, че 96,2% от гражданите вярват, че има религиозна свобода в Централна Америка.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg