Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитва за Виетнам

Main Pic
Публикувана: 04.12.2022
Автор: БММ
Прочетена: 504
Коментари: 0
Виетнам е една от малкото комунистически страни в 21 век, която среща нови предизвикателства. Репресии от всякакъв тип върху свободата продължават, а в същото време обществото е болно. Наркомания, СПИН, проституция и експлоатация на деца са много често срещани. На всяко живо бебе, което се ражда има два аборта, един от най-високите проценти на аборти в света. Молете се идеологическата и морална тъмнина в тази страна да бъдат разпръснати от светлината на Евангелието.
 
Виетнам е страната с едно от най-жестоките гонения срещу християните. Гледайки на християните като на заплаха за комунизма политиците искат или да контролират Христовата църква, или да я ликвидират. Правителствените опити се засилват, понеже Църквата отговаря на гонението с растеж и основаване на нови църкви. Регистрираните църкви правят до известна степен компромис с вярата си, а тези, които не се регистрират са нелегални, карайки повечето от вярващите да бъдат събирани тайно. Молете се за следните неща:
 
  •  Тези които са в затвори заради вярата си. Повечето пастори, които са в затвора лежат при сурови условия. Молете се за християни в затвора – много затворници се обръщат към вярата след чуване на Евангелието.
  • Регистрираните църкви. Молете се те да стоят надалеч от правителствените манипулации и строги ограничения. Църквата на север е страдала много повече и властите там са по-стриктни. Събранията са разрешени в неколцината останали църковни постройки, другите са били затворени или разрушени. Евангелизаторството и пътуващите проповедници са забранени. Контактът с чуждестранни християни е невъзможен. И все пак тези църкви растат.
  • Нерегистрираните църкви. Те са преследвани от полицията, събранията им са често прекъсвани и лидерите им арестувани. И все пак смелостта и издръжливостта на тези вярващи, подложени на такова гонение, рядко пропада, а растежът на тези събрания продължава. Има напрежение между лидерите на регистрирани и нерегистрирани църкви.
  • Лидерите са от ключова роля за виетнамската Църква. Вследствие на растежа на Църквата, расте и вероятността от фалшиви учения и грешки. Няма възможности за обучение – липсват Библейски семинари и училища. Молете се за внасяне на повече учебни материали и теологични книги. Божият Дух да води вярващите в цялата истина.
 
Най-малко достигнатите. Сегашния растеж на Църквата не е засегнал много от етническите групи:
 
* Виетнамците, които живеят на север. В резултат на по-дългото комунистическо присъствие те са много по-слабо евангелизирани от южните виетнамци.
 
* Мюсюлманите Чам и будистите Кхмер по делтата на р. Меконг. Само една шепа вярващи са известни между тях. Има нужда от хора, които да занесат Евангелието до тях.
 
* Северните племена са повечето будисти и анимисти, много без нито един вярващ сред тях. Християнското радио е ключово служение в тези области, но все още не на всички езици има радиопредавания. Правителството е започнало да заглушава излъчванията за да осуети разпръскването на Благата вест.
 
* Комунистите и правителствените лидери. Идеалната комунистическа държава, за която те се бият и страдат е доказано от опита, че не съществува.
 
Разочарованието е широко разпространено. Религиите Цао Дай и Хоа Хао се противят силно на комунизма и наброяват около 4,5 милиона членове. Броят им обаче намалява. Християните трябва да са чувствителни към техните уникални култури и вярвания и по подходящ начин да ги достигнат.
 
Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg