Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ужасяващи новини от Нигерия

Main Pic
Публикувана: 20.12.2022
Автор: Б. Холоуел
Прочетена: 395
Коментари: 0
Държавният департамент на САЩ умолява нигерийското правителство да разследва още едно ужасяващо обвинение: че хиляди жени, изнасилени от радикални екстремисти и терористи, са били принудени от нигерийските военни да направят аборт.
 
Съобщава се, че тези принудителни аборти са правени на момичета на 12 години и чиято бременност е варирала от няколко седмици до осем месеца. Твърди се, че абортите са извършвани предимно без тяхното съгласие, като жените са били задържани от военните в продължение на дни или седмици.
 
Твърди се, че смущаващите твърдения, описани за първи път в доклад на Ройтерс по-рано този месец, са част от тайната битка на Нигерия да отблъсне ислямския екстремизъм.
 
Някои жени съобщават, че са им давани хапчета за предизвикване на аборт и инжекции под предлог, че помагат на здравето им, докато други се твърди, че са били бити, дрогирани или заплашвани с оръжие по време на абортите.
 
Твърденията предизвикаха отговор от Държавния департамент, в който служители изразиха, че са „дълбоко обезпокоени“ от твърдението, стремеж да разберат повече подробности и предполагаем натиск Нигерия да започне независимо разследване по въпроса, според The Christian Post.
 
„Повдигнахме обвиненията пред правителството на Нигерия и продължаваме да търсим информация“, се казва в изявление до Christian Post. „Не знаехме за това твърдение преди историята на Ройтерс.“
 
Длъжностни лица проучват доклада и претеглят следващите си стъпки, като комисията по правата на човека в Нигерия обяви, че ще разгледа твърденията.
 
„Насърчихме правителството на Нигерия да приеме сериозно обвиненията и да проведе задълбочено и прозрачно разследване и ще продължим да го правим“, добави говорителят.
 
Разследващ доклад на Ройтерс по-рано този месец обяви, че „нигерийските военни са провеждали тайна програма за масови аборти във войната срещу Боко Харам“.
 
Боко Харам е ислямска терористична групировка в Африка.
 
„Поне от 2013 г. насам нигерийските военни провеждат тайна, систематична и незаконна програма за аборти в североизточната част на страната, прекратявайки най-малко 10 000 бременности сред жени и момичета“, се казва в статията. „Много са били отвлечени и изнасилени от ислямистки бойци.“
 
Твърди се, че кампанията за принудителни аборти, която нигерийските власти отрекоха, е била създадена, за да помогне на жените да избегнат стигмата да имат деца от ислямистки бойци. Освен това обаче дневният ред се основава на идеята, че тези неродени бебета ще станат бунтовници и в крайна сметка ще се разбунтуват срещу нигерийското правителство.
 
Предполага се, че абортите са имали за цел да предотвратят подобна еволюция.
 
Тридесет и три жени разказаха пред Ройтерс за своите ужасяващи преживявания. Бинту Ибрахим, която сега е на 20 години, е била заловена от бунтовници и по-късно е била принудена да направи аборт. Тя каза, че би запазила детето си, ако имаше възможност.
 
„Ако ме бяха оставили с бебето, щях да го искам“, каза Ибрахим.
 
Друга жена на име Фати, която е била бременна около четвъртия месец по време на принудителния си аборт, описва ужасяващите условия на мястото, където са ѝ давани хапчета и инжекции, без да знае целта на лекарствата.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg