Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божият стандарт за почтеност

Main Pic
Публикувана: 22.12.2022
Автор: Пеги Бонова
Прочетена: 745
Коментари: 0
Първата част можете да си припомните тук.
 
Ние най-често прибягваме до пророк Исая, когато търсим важните и подробни пророчества за Месията Исус. Но заради по-очевидните предречени слова, понякога пропускаме някои от бисерите на Исая:
 
“Господ запретна (разкри) святата Си мишца пред всички народи; и всички земни краища ще видят спасението от нашия Бог.” ‭‭Исая‬ ‭52‬:‭10‬
 
“Утешавайте, утешавайте народа Ми... Говорете по сърцето на Йерусалим и извикайте към него, ... че беззаконието му бе простено; ... Ето, Господ Йехова ще дойде със сила и мишцата Му ще владее за него; ето, наградата Му е с него и въздаянието Му – пред него. Той ще пасе стадото Си като овчар, ще събере агнетата с мишцата Си, ще ги носи в скута Си и ще води полека доещите.” ‭‭(Исая‬ ‭40‬:‭1‬-‭2‬, ‭10‬-‭11)‬
 
Не знам до какъв извод стигат богословите, но на мен ми се струва, че Божията мишца и ръка са образ на Христос. Той е изявеното съчетание на Божията любов и истинност.
 
Той заложи Себе Си за откуп още при първия грях. Той водеше народа Си с огнен стълб и облачен стълб. Той с милостта си и верността си вършеше и страшни, и жестоки, и нежни, и грижовни дела. Същият Христос в Своята любов и истинност дойде на земята, живя, както подобава на човек истинен и милостив, без петно, и за да удовлетвори собствената Си божествена справедливост и благост понесе наказание от жестока смърт, за да даде Изход/ Спасение за грешните (всичките) човеци.
 
Изглежда Мария е познавала добре Божия характер и начина Му на действие. Песента ѝ звучи точно като Давидов псалм:
 
Величае душата ми Господа,
и зарадва се духът ми в Господа, Спасителя мой,
защото погледна милостиво...
Защото Силният извърши за мене велики дела;
и свято е Неговото име.
И из род в род Неговата милост
е върху ония, които се боят от Него.
Извърши силни дела със Своята мишца;
разпръсна ония, които са горделиви в мислите на сърцето си.
Свали владетели от престолите им.
И въздигна смирени.
Гладните напълни с блага.
А богатите отпрати празни.
Помогна на слугата Си Израил,
за да помни да покаже милост
(както бе говорил на бащите ни)
към Авраам и към неговото потомство довека.
 
Не можеш да следваш Христос без да се научиш целенасочено да жадуваш и упражняваш истина и любов. Тези двете не просто се доближават до почтеността - това божествено съчетание е самият интегритет.
 
Не напразно Исус уверено даде такова обещание:
 
Блажени, които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят. Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.” ‭‭Матей‬ ‭5‬:‭6‬-‭7
 
Животът с Христос е парадоксът на лекото иго. Следването Му изисква усилие, усърдие, целенасоченост. Но пълнотата и смисълът, които поучаваш в замяна го правят най- лекото бреме на земята, че и отвъд нея.
 
Ако все още някой (някой както бях аз) си мисли, че любовта е инстинктивна и спонтанна, отделна от истината, добре е да направи преоценка, защото представата му е непълна.
 
Христос е образът и примерът за любов и истина/ милост и вярност.
 
Верният и милостив Месия слезе като бебе на земята, живя като достоен човек, умря и възкръсна, за да направи достойни и нас.
 
Силата за победа стои в лоното на Любящия Логос.
 
Пейте на Господа нова песен, защото Той извърши чудесни дела; Неговата десница и Неговата свята мишца Му спечелиха победа.“ Псалм 98:1
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg