Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Гнезда и меч

Main Pic
Публикувана: 26.12.2022
Автор: Диляна Николова
Прочетена: 523
Коментари: 0
Когато ми се налагаше да обяснявам на децата валентността, знаейки за силата на асоциативното и образното мислене, сравнявах атомите на химичните елементи с живи същества, които имат различен брой ръце. В този случай няма вариант някоя ръка да е свободна и да не е хваната за ръката на друг химичен атом. Например съставът на водата е един атом кислород, който има две "ръце". Когато се съединява с водорода, който има само по една, кислородът си "хваща" два атома водород- по един за всяка "ръка"- Н2О. По същия начин съм обяснявала как да помнят по принцип нещата от учебния материал - да "захващат" за "ръка" новото знание за някое старо, за да се задържи по-дълго в ума им. Да сравняват, да асоциират, да онагледяват.
 
Мозъкът е подложен на непрестанен поток от информация. Както при преминаване през бурна река хората се държат на верига, за да не ги отнесе течението, така и знанието, което не свързано с друго, лесно ще бъде пометено от потока на прииждащата нова информация... Мозъкът се състои от нервни клетки, наречени неврони. Те "протягат" една към друга "ръце"- дендрити, а мястото им на свързване се нарича синапс. Има и вещества, които спомагат тази връзка между невроните - невромедиатори. Те спомагат за усещането на болка, удоволствие и т.н. В мозъка текат процеси на създаване на връзки между невроните и на прекратяване на някои връзки, за по-добра оптимизация на структурирането на информацията - своего рода кошче за отпадъци.
 
Когато дадена информация премине няколко пъти по междуневронните връзки и пътища, тя се "захваща" здраво в мозъка, запаметява се, лесно се припомня. Така например, ако често търсим едно и също нещо чрез търсачката на Гугъл, все по-лесно и бързо го намира, зарежда и показва. За съжаление, има тъмна страна на всичко това. Например, наркотиците, предизвикващи силни усещания и разбълникващи химията на организма по този начин, стартират мощни процеси, чрез които играят ролята на невромедиатори. Създават се нови връзки между невроните и се затруднява изхвърлянето на спомена, желанието, зависимостта от вредната субстанция, защото всичко е захванато на "хорце" и разделянето е трудно.
 
Всяко повторение улеснява и затвърждава (както при търсачката на Гугъл) процеса на зависимост. Така е и с всяка друга зависимост, страст. Поради силата на въздействието им, в мозъка ни се образуват множество връзки, задържащи, загнездващи грешното желание, стремеж, уязвимост спрямо даден дразнител. Неслучайно използвам думи като "хоро", "гнездо". То е поради формата им на непрекъснатата окръжност. Същата като тази на кулата, на крепостта - обла, без процепи, трудно превземаема. Навярно именно за тези хорца, гнезда, крепости се говори в следния цитат:
 
"Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне КРЕПОСТИ.  Понеже събаряме ПОМИСЛИ и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки РАЗУМ да се покорява на Христа." (2 Коринтяни 10)
 
Но кои са тези оръжия, които могат да се използват в такава деликатна сфера като човешкия мозък, където най-великите невролози и психиатри признават, че все още не могат да узнаят, още по-малко да контролират, всички функции и механизми? Става дума за нещо супер прецизно, по-добро и от най-добрият скалпел или какъвто и да е друг инструмент, свързан с медицината, с неврохирургията, по-добър от най-модерният скенер...
 
"Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето." (Евреи 4:12)
 
Като скенер издирва, диагностицира; като меч разделя, къса връзките на загнездилите се, вкопчилите се в ума ни неправилни мисли, чувства, желания, крепости на демоните. Копнеем ли за свобода? Нека четем словото на Бога - то е думи на живот, не е просто обикновен текст, но е заредено със силата на Светия Дух. То е светлина, концентрирана светлина, лазер, лазерен скалпел, който ни освобождава от веригите и затворите ни, които никой човек, дори самите ние, не можем да разчупим, да отключим.
 
А ако сме свободни, нека не спираме да четем, защото това, което по-горе не казах е, че например наркотиците не само създават нови връзки между невроните, но могат и да разрушават...
 
"Така щото, който мисли, че стои, нека внимава да не падне." (1 Коринтяни 10:12)
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg