Събота, 28.01.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби

Main Pic
Публикувана: 25.12.2022
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 404
Коментари: 0
Малко след раждането на Исус във Витлеем ангел от Бога се яви насън на Йосиф и му казва: „Стани, вземи Детето и майка Му и бягай в Египет, и остани там, докато ти кажа, защото Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби“  (Мат.2:13). Йосиф се покори на Божието водителство и така спаси бебето Исус от ръцете на жестокия, безмилостния Ирод.
 
Когато днес четем разказа за раждането и спасяването на Младенеца, можем да бъдем напълно спокойни, понеже това вече е история. Ирод отдавана е мъртъв, а Исус като Победител над греха, смъртта и ада е в небесната слава на Своя небесен Отец и служи като Ходатай и Посредник за всички нас. Днес ние можем спокойно да живеем нашия християнски живот и да чакаме Неговото второ идване на земята. Така ли е обаче? 
 
Да, цар Ирод отдавна не е сред живите, но този, който го подтикна да избие хиляди деца във Витлеем и околностите, все още е на свобода. Този, който мрази Бога и всички, които са Негови, все още крои планове за погубване на Божиите деца. В такъв случай можем ли днес да бъдем напълно спокойни?
 
Защо Ирод искаше да убие Исус? Защото си мислеше, че Той застрашава неговия престол и авторитет. Мъдреците, дошли в Ерусалим, попитаха: „Къде е Юдейският Цар, който се е родил? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним“  (Мат.2:2). Исус наистина се беше родил, за да бъде цар. По-късно римският прокуратор щеше да Го попита: „Ти цар ли си?“. На което Исус отговаря: „Ти сам казваш, че съм цар. Аз затова се родих и затова дойдох на света...“  (Йоан 18:37).
 
В лицето на Исус цар Ирод видя заплаха за своя трон и поиска да Го погуби. Всъщност онзи херувим, загубил своето положение в небето и превърнал се в Сатана и дявол, подбуди Ирод да поиска да убие бебето Исус. Опитът на Ирод да погуби Исус беше опит на самия Сатана. В Негово лице и днес той вижда основателна заплаха. Не казва ли и апостол Йоан: „Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола“  (1Йоан 3:8).
 
Истината е, че и до ден-днешен Сатана не се е отказал от своите зли намерения. Днес Исус се ражда на земята в сърцето на всеки човек, повярвал в Него. Именно затова и днес „Исус е в опасност“. И ако някога Сатана не успя да погуби физически Исус, то днес се опитва да го направи с тези, които са Негови. Опасността все още не е преминала. Предупреждението на Бога към Йосиф, мъжа на Мария, е предупреждение и към всеки вярващ: „Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби“. Затова и апостол Петър предупреждава: „Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне“ (1 Петър 5:8). В момента, в който християните започнат да възприемат предупреждението към Йосиф само като отнасящо се лично за него или само като история, те вече са загубили битката.
 
В тази борба Сатана използва много и най-различни начини. Някога Ирод се престори дори на поклонник на Исус: „Идете, разпитайте внимателно за Детето; и като Го намерите, известете ме, за да ида и аз да Му се поклоня“ (Матей 2:8). Днес християните трябва да бъдат особено внимателни към всеки и всичко, което се представя за поклонение пред Бога. Не предупреждава ли апостол Павел, който пише: „Такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли. И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел“  (2 Коринтяни 11:13,14). Апостол Павел отива дори още по-далеч, като пише до галатийските църкви: „Но ако и самите ние или ангел от небето ви проповядват друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъдат проклети“ (Галатяни1:8).
 
Днес всички ние сме длъжни да съхраняваме роденото бебе Исус в нашите сърца. Да бъдем и ние покорни на Бога, както и самият Йосиф се покори на Божието водителство и съхрани току-що родения Младенец. Знай, че „Ирод“ ще потърси бебето Исус, за да Го погуби. Пази родения в сърцето ти Исус, защото Той е твоят Спасител и вечен Цар.
 
Честито Рождество Христово!
 
 
п-р Румен Борджиев
Председател на ОЕЦ в България
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg