Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свидетелството на Раджа Масих

Main Pic
Публикувана: 02.01.2023
Автор: Р. Бишт
Прочетена: 450
Коментари: 0
Раджа Масих е роден в село Лон, област Махмудабад в град Ситапур, намиращ се в Утар Прадеш. Това село е икономически изостанало, а грамотността сред жителите му не е голяма. Цялото село е следвало хиндуистката религия и е било твърде дълбоко вкоренено в почитането на идоли и в спазването на ритуалите и традициите на хиндуистката религия с пълна страстна отдаденост.
 
Периодично или по време на важни хиндуистки фестивали те принасяли жертви на животни, за да угодят на своите хиндуистки богове и богини. Селяните били толкова заслепени от следването на хинду религията, че харчели твърде много пари за хинду обичаи и ритуали, дори ако трябвало да останат в бедност и проблеми. Неграмотността в това село била много висока и малцина били грамотни, което им пречело да имат разумен подход към живота и затова били лесно уязвима плячка в ръцете на хиндуистки свещеници и гадатели.
 
Пшеницата, оризът, ечемикът и други подобни стокови култури са били основните земеделски култури в това село, тъй като земеделието е било основната професия на селяните. Повечето от къщите в селото били зле построени, предимно като постройки от кал и пясък, а покривът бил временно направен от снопове дървени пръчки.
 
Бащата на Раджа Масих и майка му го кръстили с хиндуисткото име Хануман - хиндуистки бог, който е символ на мъжественост и сила, и тъй като родителите на Раджа Масих били големи почитатели на този хиндуистки бог, те го кръщават подобно с надеждата, че синът им също ще подражава на този хиндуистки бог.
 
Той имал 3 братя и 2 сестри. Всички деца на родителите на Раджа Масих, включително и Раджа Масих, се раждали в самата им къща, тъй като не можели да си позволят разходите за раждане на децата си в болници.
 
За да стане още по-лошо, раждането на децата вкъщи не се извършвало от нито един обучен специалист или медицинска сестра, а от една необучена старица от самото село, която сама била облечена оскъдно и нямала дори добро зрение. Стаята, в която се раждали децата, била крайно нехигиенична, в нея се носела мръсна миризма и дори чаршафът, използван по време на раждането, бил изключително мръсен, с дупки като луна. Раджа Масих и съпругата му имат 7 деца, от които 5 са момичета и 2 са момчета.
 
Раджа Масих е роден в изключително бедно фермерско семейство, където баща му изпитвал огромни затруднения да посрещне нуждите на семейството си. Семействата на родителите на Раджа Масих били още по-бедни, поради което родителите му никога не са ходили на училище, за да се образоват, и по този начин са останали неграмотни през целия си живот, тъй като е трябвало да започнат да печелят от най-крехка възраст - почти 7 години.
 
Къщата на родителите на Раджа Масих била в много окаяно състояние, като цялата била направена от смес от пръст и пясък, а покривът на къщата бил временен, изграден от счупени пръчки и изгнили бамбуци. По време на всеки дъждовен сезон покривът на къщата им падал, поради което те се приютявали в близките хиндуистки храмове, тъй като цялата къща се наводнявала силно с вода, примесена с мръсотия и ароматизирана с животинска тор.
 
Стените на къщата им се разрушавали напълно поради силните дъждове и дълбоката мизерия била единствената постоянна структура на къщата. Цялото село се подигравало на жалкото им състояние, но проклетата бедност не позволявала на бащата на Раджа Масих да направи каквото и да било конкретно решение за къщата им.
 
Баща му притежавал много малко парче земеделска земя в селото, което му осигурявало изключително ниски доходи, тъй като не можел да си позволи подходящи торове и химикали, необходими за оптималното развитие на културите. Реколтата от нивите му била толкова ниска, че не можел да си позволи подходяща храна за семейството си и затова баща му трябвало да работи в земите на други селяни, като полагал тежък труд и почиствал нивите им, само за да задоволи основните нужди на семейството си.
 
Имало е безброй дни и нощи, в които родителите на Раджа Масих са спали с празен стомах, за да не се налага децата им да спят с празен стомах, както е писано в Притчи 13:25 – „Праведният яде до насищане на душата си, а коремът на нечестивите ще знае недостатък.” Бедността и гладът на родителите на Раджа Масих ги разяждали като паразит отвътре и всеки изминал ден само ги правел все повече и повече мизерни и нещастни в самата им душа.
 
Но дори и след цялата тази ужасна бедност и срам, бащата на Раджа Масих си дал сметка, че ще осигури образование на всичките си деца. Благодарение на упорития труд и последователното постоянство Раджа Масих учи до 12-и клас в училище. Раджа Масих и братята и сестрите му ходели на училище с мръсни и скъсани униформи, които вземали назаем от други селяни в замяна на домакинска работа, която вършели в къщите и на полето. Не можели да си позволят черни обувки за училище, затова ходели с мръсни скъсани чехли.
 
Толкова голяма била бедността в дома на Раджа Масих, че имало безброй нощи, в които му се налагало да спи с празен стомах, а по очите му се търкаляли само сълзи - сълзи не само от глад, но и от безпомощност и срам. Раджа Масих си спомня за детските си дни (със съжаление и минали белези от бедност, които заливат очите му с емоции) и казва, че е питал майка си защо са толкова бедни, на което майка му го е утешавала, като го е потупвала по раменете и е отговаряла, „че всичко е в ръцете на нашия хиндуистки бог и че те са бедни, защото може би са съгрешили срещу своите хиндуистки богове в предишните си животи, поради което трябва да страдат от такава огромна бедност в този живот.”
 
От детството си Раджа Масих е убеден последовател на хиндуистката религия. Всъщност неговата твърдост към религията може лесно да се разбере от една проста случка, че когато Раджа Масих е бил едва на 8 години, той е спазвал строг пост всеки вторник за хиндуисткия бог хануман без никакво снизхождение. Той приемал храна вечер, едва след като прочел няколко глави от Рамаяна (хиндуистка религиозна книга) и приключил с поклонението на идолите. На много ранна възраст той се превърнал в хиндуистки фанатик, който се борел и спорел енергично с последователи на други религии, за да докаже, че неговата хиндуистка религия е най-висшата религия в света.
 
Често битките му за религията придобивали много неприятен характер, като стигали до словесни обиди и дори физически нападения. Когато пораснал и завършил училище, така и не си намерил подходяща работа, поради което работел на нивите на други селяни, което му осигурявало оскъдни доходи, които съвсем не били достатъчни за щастлив живот. Но дори и след като се сблъскал с всички тези трудности и бедност, вярата му в хиндуистките богове никога не се влошила и не угаснала, а напротив - продължила да расте многократно.
 
Раджа Масих се оженил за съпругата си Дхарма Деви на доста млада възраст. Обикновено в индийските села браковете често се сключват на много ранна възраст, като възрастта на булката и младоженеца може да е едва 14 или 15 години. Основната логика, която селяните дават в своя защита за браковете на толкова ранна възраст е, че като се женят децата в ранна възраст, те няма да попаднат в разврата на този свят и че ще живеят морално здрав и отдаден живот един на друг.
 
Но дори и след брака финансовото състояние в дома на Раджа Масих не се е подобрило ни най-малко. Било му изключително трудно да осигури прехраната на семейството си. Храната в дома му била в недостиг, което го довело до психическа депресия. Докато бил потиснат от бедността си, Раджа Масих прибягвал до обилна употреба на алкохол. По цял ден той бил силно опиянен от алкохола до такава степен, че не можел да се концентрира добре в работата си. Не само това, той също така вдигал скандали с непознати под въздействието на тежкото опиянение.
 
Икономическото му състояние се влошило още повече и поради липса на пари той крадял пари от непознати, за да си купи бутилка алкохол. Раджа Масих бил толкова жалък пияница, че цялото му семейство преживяло огромни емоционални сътресения. В пияно състояние той се карал с жена си и я биел с чехли и пръчки. Съпругата му претърпявала тежък срам и голямо опозорение заради този огромен душевен смут, който й причинил Раджа Масих.
 
Под влиянието на други съселяни Раджа Масих опитал късмета си и в политиката. След като се включил в политиката, гневът и агресията му нараснали до такава степен, че хората започнали да го наричат опасен престъпник. Името му често било несправедливо забърквано във фалшиви наказателни и граждански дела само за да го очернят, тъй като някои хора от селото започнали да му завиждат и никога не искали да успее в политиката. Това още повече притеснявало Раджа Масих, което от своя страна увеличило още повече консумацията на алкохол. Той започнал да губи надежда в живота си и стигнал до момент, в който започнал да вярва, че е неудачник и че нищо никога няма да се промени в неговия живот или в живота на семейството му.
 
С течение на времето съпругата му ражда седемте му деца. Подобно на неговото раждане, съпругата му родила всичките му деца в самата къща, тъй като Раджа Масих не можел да си позволи разходите за болница в условията на крайна бедност. По време на раждането на едно от децата му съпругата му се заразила с тежка инфекция, поради което тя претърпяла тежки усложнения, тъй като по време на раждането не са спазвали хигиенните норми. Раждането било успешно, но съпругата му останала прикована към леглото за повече от три месеца поради здравословните неразположения, които й били причинени от инфекцията по време на раждането.
 
На Раджа Масих му било изключително трудно да осигури подходяща храна и основни удобства на съпругата и децата си. Икономическата бедност още повече стреснала Раджа Масих и го сломила отвътре. Нищо в живота му не вървяло както трябва. Той се оказал впримчен във вакуума на безкрайната мизерия и бедност, където не можел да намери за себе си безопасен изход на надеждата - надеждата, за която копнеел отчаяно и неимоверно от детството си.
 
Дъщерята на Раджа Масих - Сушма, от детството си имала бели грозни белези по ръцете. Селяните идвали при Раджа Масих и съпругата му и им се подигравали, като казвали, че дъщеря му никога няма да се омъжи заради тези белези. Тези подигравки били основен източник на тревога за Раджа Масих и съпругата му и те винаги се притеснявали как дъщеря им ще се омъжи някога в бъдеще. Не само дъщеря му е била източник на голямо безпокойство, но и здравословните проблеми на сина му са довели до емоционално и психическо изтощение и депресия.
 
Синът му Сумит имал тежък здравословен проблем, при който изпадал в безсъзнание, когато плачел, а след като се разплачел, заспивал за дълги часове. Това силно и жестоко съкрушило Раджа Масих, тъй като от една страна той се притеснявал за перспективите за брак на дъщеря си Сушма, а от друга страна бил наранен от непрекъснато влошаващото се здраве на сина си Сумит.
 
Раджа Масих се намирал в период от живота си, в който всичко му се струвало излишно и ненужно, и се намирал в блатото на депресията, в което не намирал никакъв изход от тези проблеми, които се появяваха в семейството му. Непрекъснато се молел на своя хиндуистки бог и богиня за подобрение и изцеление на дъщеря си и сина си, но с течение на времето състоянието на дъщеря му и сина му продължавало да се влошава. Консултирал се с различни лекари в селата и градовете за лечението на децата си, но положението им не се подобрило нито за миг, а по-скоро ставало още по-страшно с всеки изминал ден.
 
Следва продължение
 
Разказано от Р. Бишт,
 
Утар Прадеш, Индия,
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg