Събота, 28.01.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Украйна поема контрола над известна катедрала

Main Pic
Публикувана: 09.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 139
Коментари: 0
Украинското правителство поема контрола над историческа катедрала в Киев, след като нейният наем от Украинската православна църква изтече.
 
Украинските служби за сигурност смятат, че Печерската лавра, известна още като Пещерният манастир, е поддържала тесни връзки с Москва след руското нахлуване миналия февруари. Имаше редица обиски в църквата, при които службите за сигурност твърдят, че са открили руски паспорти, снимки на рубли и листовки с послания от руския патриарх Кирил. Лидерите на православната църква отрекоха обвиненията.
 
Украинската православна църква (УПЦ) обяви независимост от Московската патриаршия след нахлуването на Русия в Украйна. Тя се отказа да признае  московския патриарх Кирил като свой лидер в публичното богослужение и използва собствено миро за причастието, а не масло, изпратено от Москва.
 
Украинският министър на културата Александър Ткаченко потвърди, че църквата е поета от държавата. Той каза, че съперничещата църква - Православната църква на Украйна (ПЦУ) е поискала и е получила разрешение да проведе служба в катедралата, за да отбележи православното Рождество този уикенд.
 
Църквата е основана като пещерен манастир през 1051 г. и е призната за основен център на източноправославното християнство в Европа. Освен това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg