Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Тъмната страна на видеоигрите

Main Pic
Публикувана: 09.01.2023
Автор: Б. Картър
Прочетена: 380
Коментари: 0
Екстремистките групи използват една от най-популярните форми на забавление в света – видеоигрите, като опасен инструмент за вербуване.
 
Сред мишените са уязвими тийнейджъри. Един изследователски екип разкрива тази тенденция, за да помогне на органите на реда и родителите да осъзнаят по-добре опасността. Игрите станаха толкова популярни, че около 216 милиона американци се смятат за геймъри. Това е повече от половината население на страната. И днешните игри съвсем не са безобидни, за добро – и за лошо.
 
„В момента разглеждам по-тъмната страна на игрите и как те се използват за радикализиране и мобилизиране на радикални мрежи“, казва д-р Рейчъл Коуърт, директор по изследванията на Take This, организация с нестопанска цел за психично здраве, намаляваща стигмата и увеличаване на подкрепата за психичното здраве в игрите.
 
Нейният колега, Алекс Нюхаус, е заместник-директор на Центъра за тероризъм, екстремизъм и борба с тероризма в Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей. Заедно те стоят зад новаторско проучване за еволюцията на игрите и използването на платформата за насърчаване на екстремни идеологии и радикализация.
 
„Аз лично се фокусирам върху крайната десница – и изглежда, че крайната десница е най-заинтересована от използването на платформи за игри“, каза Нюхаус. „Но джихадистите и ислямистите – те също се ангажират с платформи за игри. Те се опитват да вербуват тийнейджъри и юноши.“
 
За тези, които вярват, че те или техните деца са в безопасност от екстремна пропаганда, Лигата за борба с клеветата установи, че близо един на всеки четирима души е изложен на идеологии за превъзходство на бялата раса в интернет. Това са около 54 милиона американци.
 
„Това е малка група от хора, но това е много мощна група“, казва д-р Koуърт. „Беше толкова шокиращо за мен, че числото е цели 23 процента, това е толкова голям процент. Как е възможно това?“
 
Толкова е шокиращо, че се превръща в катализатор за двамата експерти да се потопят в изследването, за да повишат осведомеността. Един аспект зад тази тенденция е комбинирането на видео игри с платформи за стрийминг или приложения за социални мрежи.
 
„Discord и Twitch, които не са игри – ние ги наричаме Gaming Adjacent Platforms“, казва Нюхаус. „Неща като Minecraft и Roblox – които имат някаква интерактивност, това са игри.“
 
Като се има предвид това припокриване, играчите могат да предават поточно сесии за игри на живо или да се свързват с напълно непознати чрез чатове и форуми. Което може да бъде страхотно, но и опасно.
 
„Проблемът е, че растежът на социалните мрежови пространства на игри експоненциално изпревари начина, по който индустрията на игрите поддържаше тяхното умереност“, казва д-р Koуърт.
 
Discord е известен като „вашето място за разговори“. Той предоставя на геймърите (или на всеки със смарт телефон) възможността да говорят чрез глас, видео и текст. Той беше конкретно идентифициран в проучването на Института за стратегически диалог от 2020 г. като център и общност за десен екстремизъм. В Европа координаторът за борба с тероризма на страната удвои това предупреждение – каза, че екстремистите все повече присъстват в пространствата за дигитални игри.
 
„Те не трябва да играят играта с непознат – точно както вие не бихте се разхождали в парка с непознат“, казва д-р Коверт. „Ако някой каже „хей, защо не напуснеш това пространство за игри и не дойдеш да се присъединиш към тези други хора на сървър на трета страна“, това обикновено е червен флаг – особено за по-малките деца.“
 
Това означава, че родителите трябва редовно да следят мобилните устройства на своите деца и да знаят с кого "играят" те, за да ги предпазят.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg