Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първата новопостроена църква предстои да бъде открита в Турция

Main Pic
Публикувана: 10.01.2023
Автор: А. Кумар
Прочетена: 654
Коментари: 0
Строителството на първата сирийска православна църква, построена в съвременната Република Турция, е почти завършена и се очаква да бъде отворена до два месеца, обяви Истанбулската сирийска древна фондация.
 
Основите на църквата бяха положени през февруари 2019 г. по време на церемония, на която присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган в истанбулския квартал Йешилкьой.
 
„Извършва се трескава работа за отстраняване на последните недостатъци, за да се отвори първата църква в турската република“, цитира Daily Sabah Саит Сусин, президент на Фондацията.
 
Първият етаж ще играе ролята на зала за културни събития, където хората ще се събират и провеждат церемонии като кръщенета, погребални служби и сватби, както и други срещи и конференции, обясни Сусин.
 
Приземният етаж ще бъде за молитви и ритуали и ще има архиерейска всекидневна, стаи за гости и паркинг, допълни той.
 
Сусин каза пред турската Анадолска агенция, че църквата струва около 4 милиона долара.
 
Освен това той обясни, че въпреки че има църкви от ерата на Турската република, сирийската древна православна църква Мор Ефрем е първата църква, построена от нулата в съвременна Турция. "Построени са без официално разрешение. За първи път официално се строи църква. Това е повод за голяма гордост", каза той.
 
Имаше нужда от църква в кварталите Йешилкьой, Бакъркьой и Флоря в Истанбул, където асирийската общност е гъсто населена, каза още Сусин.
 
Анадолската агенция съобщи по-рано, че когато бъде завършена, църквата ще обслужва около 17 000 сирийски православни вярващи, живеещи в Истанбул.
 
Предполага се, че увеличаването на сирийското християнско малцинство в Турция поради гражданската война в Сирия е една от основните причини Турция да се съгласи да построи нова църква. Преди това турските власти бяха създали бежански лагер, запазен за сирийски християни, приютяващ до 4000 души.
 
Плановете за новата църква бяха разкрити за първи път през 2015 г., когато Агенция Франс Прес отбеляза, че църквата ще бъде първата, построена след края на Османската империя и създаването на съвременната република през 1923 г.
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg