Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнин убит от ислямисти в Уганда след религиозен дебат

Main Pic
Публикувана: 11.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 780
Коментари: 0
37-годишен християнин, баща на четири деца е убит на 2 януари след участие в дебат с мюсюлмани в източна Уганда. След дебата 13 мюсюлмани повярвали в Христос, казват местни източници.
 
Мъжът, на име Ахамада Мафаби, се връщал от дебата в Накалоке, област Сиронко край град Мбале, когато 4 мъже на два мотоциклета, крещящи джихадистки лозунги, го съборили от мотоциклета му и го посекли с нож.
 
Нападението е станало около 22 часа, казва неговият пастор, чието име не се разкрива от съображения за сигурност.
 
„Мюсюлманите реагираха, защото група млади хора приеха Христос“, казва пасторът за публичния дебат, който се провел преди убийството. „Имаше викове от страна на мюсюлманите, които настояваха Мафаби да напусне мястото на срещата, казвайки: „Мафаби, спри богохулните си изказвания, като наричаш Исус Бог или Син Божий.““
 
Виждайки тяхната враждебност, пасторът помолил двама християни да придружат Мафаби до дома му в квартал Буталеджа.
 
Един от мъжете, които го придружавал, чието име не се разкрива от съображения за сигурност, казва, че са видели два мотоциклета да идват отзад, превозвайки четирима души, след като стигнали до Мункага.
 
„Те ни заобиколиха и след това удариха мотоциклета ни с метален предмет“, казва той, добавяйки, че той и другите са избягали, за да спасят живота си. „Нападателите го надвиха и го убиха с дълъг сомалийски нож.“
 
Мафаби напуснал исляма и повярвал в Христос през декември 2020 г. след няколко срещи с пастора в село в област Буталеджа. Първоначално пасторът го настанява в отдалечено село, за да го предпази от ислямисти, а по-късно църквата му наема къща на друго място, но желанието му да свидетелства за Христос в крайна сметка му струва живота.
 
Източник: Morning Star News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg