Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквите в Германия искат религиозно обучение в училищата

Main Pic
Публикувана: 12.01.2023
Автор: CNE News
Прочетена: 394
Коментари: 0
Понастоящем немските училища в Долна Саксония предлагат само отделни часове по католически или протестантски канон. Това трябва да се промени, смятат някои църкви в провинцията. Те пледират за въвеждане на „християнско религиозно обучение“.
 
Църквите искат повече сътрудничество между протестанти и католици в религиозното образование, както в общообразователните, така и в професионалните училища, пишат от Конфедерацията на протестантските църкви в Долна Саксония. Те са изготвили предложение, което да представят на провинциалните власти тази пролет.
 
Промяната на съдържанието на часовете по религия не е лесна, тъй като сегашните разпоредби ще трябва да бъдат адаптирани. Тъй като курсовете ще трябва да се преподават както от протестантски, така и от католически учители, наредбите на епархиите и църковните закони на политическите власти ще трябва да се променят. Освен това учебните материали ще се нуждаят от актуализиране.
 
Според регионалния епископ Карл-Хинрих Манцке от Бюкебург общото християнско религиозно образование ще помогне на младите хора да намерят своята позиция в религиозните въпроси. Той смята, че проблемите на несъгласието между църквите трябва да се представят като „различни начини да бъдеш християнин“. Това би помогнало на учениците да формират множествена идентичност, казва той.
 
Източник: CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg