Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Китайска църква разрушена за една нощ

Main Pic
Публикувана: 15.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 372
Коментари: 0
Църква в Китай вече е без сграда, след като властите тайно я разрушиха през нощта.
 
Според организацията за преследване на християни, China Aid, правителството на окръг Руин в град Уенжоу, провинция Джъдзян, насилствено е разрушило църквата Нанганг в село Нанганг в сряда, за да построи на нейно място търговски сгради.
 
Видеоклипове, циркулиращи в интернет, показват десетки  въоръжени маскирани полицаи, които стоят под дъжда, докато се изправят срещу християни и продължават с разрушаването. Църквата, която е оценена на милиони долари, е разрушена през нощта без съгласуван план за компенсация.
 
Едно видео показва млада християнка, която спокойно разпитва екипа за разрушаване защо унищожават сградата.
 
„Искам да попитам от коя строителна компания сте. Защо си криете лицето?“, пита тя.
 
„Защо никой не ми казва от коя строителна фирма сте? Защо избирате да дойдете тук в девет вечерта? Защо започвате разрушаването в този момент, а не ми казвате към кое звено принадлежите? Точно сега, когато се канех да вляза, вие ме блъснахте и ме ударихте”, казва жената.
 
Друго видео показва как полицията заобикаля членове на църквата, които са дошли да спрат разрушаването, и влиза във физическа конфронтация с тях.
 
Разрушаването продължава и на следващия ден и църквата в крайна сметка е превърната в развалини.
 
Според Чанг Шонг Зу, бивш пастор на окръг Pingyang в град Уенжу, земята, върху която е била построена църквата, първоначално е била крайбрежна земя. Правителството е предоставило сградата на християните, които са ползвали стара църква в града.
 
Въпреки това, тъй като икономиката на града се развива бързо, земята е прекласифицирана като централна зона и там се планира да бъдат построени търговски сгради. Правителството преговаря с църквата за преместване, но предложената от тях цена е значително по-ниска от пазарната стойност, което води до неуспешни преговори и евентуално принудително разрушаване.
 
Според християнската организация China Aid град Уенжу е един от градовете с най-гъста концентрация на християни в Китай, с над един милион християни и повече от хиляда официално регистрирани църкви. От 2014 г. до 2016 г. правителството нареди разрушаването на кръстове в църквите в цялата провинция, като само за две години бяха премахнати над 1000 кръста. Много християни силно се съпротивляваха на това преследване, но без резултат.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg