Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древна църква открита в Ерихон

Main Pic
Публикувана: 16.01.2023
Автор: Л. Клет
Прочетена: 390
Коментари: 0
Голяма византийска църква с мозаечни подове, датираща от шести век, е открита в района на Eрихон на Западния бряг. Това е библейският град, завладян от Исус Навиев и израилтяните, според разказа в Стария завет.
 
Според The Times of Israel отделът по археология на гражданската администрация, който наблюдава историческите обекти в Юдея и Самария, обяви в сряда, че църквата е открита в историческия град, разположен на Западния бряг.
 
Изданието съобщи, че църквата е с площ от 250 квадратни метра, което би я превърнало в едно от най-големите християнски места за поклонение по това време. Църквата все още е била използвана по време на ранния мюсюлмански период, според гражданската администрация, и нейните мозаечни подове не показват „никакви признаци на щети от разрушително иконоборство“, въпреки че ислямът забранява показването на икони и изображения на обществени места.
 
Съобщава се, че корабът на църквата, част, отделена за миряните, е почти напълно запазен и е покрит с мозайка, изобразяваща лозови клонки и животински фигури.
 
Гражданската администрация каза, че църквата е построена с материали, чужди за района, включително мрамор и черен битумен камък, които биха били трудни за транспортиране.
 
Районът, където се намира църквата, е жертва на голямо земетресение през 749 г. сл. Хр., което разрушава църкви в целия регион. Според  Органа за антики църквата вероятно е била изоставена преди земетресението.
 
Групата каза, че „вижда голям смисъл в откриването на антики“ и ще продължи своята археологическа работа „за продължаване на откриването на славното минало на района“, според The Times.
 
Руините на църквата ще бъдат изложени в Музея на добрия самарянин заедно с мозайките, съобщава изданието. Музеят се намира близо до Маале Адумим на Западния бряг.
 
Ерихон е важен религиозен обект за християни, евреи и мюсюлмани през цялата история и се смята за един от най-важните археологически обекти в Близкия изток.
 
 
 
Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg