Четвъртък, 30.11.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Праведните извикаха, и Господ послуша, И от всичките им беди ги избави." Псалм 34:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Всеки седми християнин в света е преследван за вярата си

Main Pic
Публикувана: 18.01.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 659
Коментари: 0
Всеки седми християнин в света е преследван заради вярата си, ставайки обект на чести атаки като изнасилване, отвличане и дори смърт.
 
Благотворителната организация, която следи за преследване на християните, Open Doors публикува годишния Световен списък за наблюдение на страните, в които вярващите са изправени пред най-екстремно преследване и дискриминация.
 
От 360 милиона християни, които са изправени пред преследване ежедневно, 312 милиона живеят в 50-те страни, които формират списъка, се казва в доклада.
 
Северна Корея, Сомалия и Йемен са най-опасните страни за християните тази година, като източноазиатската нация отново оглавява списъка, след като миналата година беше оглавен от Афганистан. След като талибаните поеха властта през 2021 г., много християни бяха екзекутирани, докато хора от режима ходеха от врата на врата, за да изкорени християнството. Сега обаче Афганистан е паднал до номер девет.
 
Но Хенриета Блайт, главен изпълнителен директор на Open Doors в Обединеното кралство и Ирландия, казва, че спадът в класацията не означава непременно подобряване на условията за християните в страната. „Причината за това изглежда е голям спад на докладваните резултати от насилие. И това е така, защото или християните са избягали от страната, или вече са били убити трагично, или се крият изключително сериозно, а ние съобщаваме само за смъртни случаи и случаи на насилие, които можем да потвърдим.
 
„Хората не трябва да се заблуждават и да мислят, че нещата са се подобрили за нашите братя и сестри в Афганистан. Определено не са - продължава Блайт.
 
Докладът също така предупреждава за вълна от религиозно мотивирано насилие в Субсахарска Африка, която дестабилизира региона, като хиляди християни са мишена на ислямските групи. Групи като Боко Харам осакатяват, изнасилват и отвличат вярващи, за да премахнат  християнството.
 
„Ако насилието беше единственият критерий за списъка, Нигерия щеше да е номер едно в списъка“, продължава Блайт. „В Нигерия има повече смъртни случаи на християни, отколкото във всяка друга страна. Всъщност 90 процента от смъртните случаи, които регистрираме на нашите християнски братя и сестри, се случват в Нигерия. Миналата година бяха убити над 5000 души. И изглежда, че това вече говори за опасност от дестабилизиране на целия регион, което е наистина тревожно.
 
Благотворителната организация също така предупреди за положението на християните в Китай, като комунистическото правителство използва нови правила за използването на интернет, за да ограничи нелегалните църкви и религиозни материали.
 
Източник: Open Doors
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg