Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Реакции на английски духовници след решение за благославяне на еднополови бракове

Main Pic
Публикувана: 19.01.2023
Автор: Х. Уилямс
Прочетена: 498
Коментари: 0
Колегията на епископите в Англиканската църква  (AC) открито пренебрегна глобалния англикански консенсус, като прие, че на духовниците трябва да бъде разрешено да благославят еднополовите съюзи в църквата, заяви Глобалната конференция за бъдещето на Англиканската църква (Gafcon).
 
В сряда Колегията на епископите обяви своето решение да благославя двойки от един и същи пол, заедно с извинение към ЛГБТ общността за тяхното изключване досега.
 
В отворено писмо, разпространено в четвъртък, председателят на Gafcon, д-р Фоли Бийч, пише за „криза на лидерството“ в AC. „Отново нашите западни англикански провинции продължават да „вървят по своя път“ по въпросите на вярата, без консултация или загриженост за мнозинството англиканци от Глобалното общество.
 
„Техните действия не само отричат светостта на брака, но отхвърлят авторитета на Писанието, учението на историческата Църква и консенсуса на Тялото Христово от всяко племе, език, народ и нация днес.“
 
Движението Global Anglican Future (Gafcon) датира от 2008 г. Това е свободно обединение на консервативни англиканци както в рамките на Англиканската общност, така и на онези, които са се отделили, за да създадат свои собствени църкви, като все още използват името „англикански“ .
 
Д-р Бийч продължава: „Особено обезпокоително е ясното и умишлено решение на епископите грубо да игнорират глобалния англикански консенсус (както и много други християнски традиции) и да „благославят“ в Името на Христос и Църквата това, което Бог ясно нарича грях . Бог не благославя греха, независимо от печата на одобрението на църковните водачи, духовенството и епископите.”
 
И добавя: „Не можем да следваме Англиканската църква по този път, който води до духовен и морален фалит. Господи, смили се над всички нас.”
 
Друга консервативна група в Англия, Anglican Futures, описа решението на епископите като „нелогично“ и „жалко“. Техен говорител каза в сряда: „Принасянето на молитви за благословение на тези в еднополови бракове, с твърдението, че се спазва доктрината за Светия брак като брак между един мъж и една жена за цял живот, е нелогично.
 
„Жалко е, защото това решение отрича евангелието и няма да угоди на никого.“ В изявлението се казва, че е било „очевидно от поне 18 месеца, че това е най-вероятният път, който епископите ще поемат“.
 
Църковното общество казва, че „не можем да благословим това, което Бог проклина“ и че „Не всяка любов води към Бога“. Евангелската благотворителна организация също твърди, че противно на казаното от епископите в тяхното изявление, предложението представлява промяна на доктрината.
 
„Сексът извън хетеросексуалния брак е грешен. . . Да се промени това, за да се благословят хомосексуалните връзки, не е просто дребна промяна.”
 
Следователно „компромисът“ на епископите е „недействителен“, се заключава в изявлението.
 
Източник: Church Times
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg