Понеделник, 27.03.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ръст на християните в Ирак

Main Pic
Публикувана: 25.01.2023
Автор: М. Джоунс
Прочетена: 237
Коментари: 0
Повторното отваряне на манастир в село, унищожено от екстремистите от Ислямска държава в Ирак, се разглежда като важен крайъгълен камък в завръщането на християнската общност в региона.
 
Терористичната група окупира Батная между 2014 и 2016 г., когато много коментатори се страхуваха от изчезването на християнството в Ирак.
 
Стотици хиляди вярващи избягаха от региона, след като им беше казано да прриемат исляма или да бъдат убити.
С падането на Ислямска държава много християни започнаха да се връщат в родината си, докато възстановяването продължава.
 
Благотворителна организация за църквата в нужда подкрепя монахини от Доминиканския орден, докато се опитват да се установят отново в селото с манастир и детска градина.
 
Нейният национален директор д-р Каролайн Хъл казва: „Посещавайки Ирак, видях страданието на онези, които са били принудени да напуснат селата си от въоръжени екстремисти – поради което е жизненоважно да продължим да помагаме на тези, които искат да се върнат в селата си, да го направят .
 
„Батная се превърна в призрачен град след напускането на ДАЕШ и някои се чудеха дали някога ще процъфтява отново, но новият манастир на сестрите е знак, че християнството може да процъфтява и да има бъдеще в равнините на Ниневия.“
 
Сестрите доминиканки се завърнаха в района през 2017 г., но реконструкцията на манастира отне време поради  „широко разпространено наличие на мини и създадена обширна система от подземни тунели“.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg