Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израел и захарната индустрия

Main Pic
Публикувана: 24.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 337
Коментари: 0
Захарната индустрия в Израел има интересна история. Знаете ли, че влажният тропически климат на Израел е идеален за отглеждане на захарна тръстика?
Процесът на извличане на захар от тръстика е оставил своите следи в археологическите записи, като ни дава възможност да надникнем в историята на захарната индустрия в Израел. Захарната тръстика е въведена в региона, заедно с други селскостопански продукти, като банани и цитрусови плодове, през седми век с мюсюлманското завладяване на Леванта. Производството на захар в Леванта, Сирия, Израел и Египет е засвидетелствано в съвременни текстове малко след мюсюлманското завоевание през 637 г. сл. Хр.
 
Процесът на производство на захар включва няколко етапа, започвайки с прибиране на реколтата от захарните тръстики на полето и транспортирането им на магарета до захарната рафинерия, където главите, цъфтящите части и корените се отстраняват. Бастуните се нарязват на парчета с големи ножове, почистват се, смачкват се и след това се поставят в кошници, за да се извлече сокът под налягане. След това сокът се вари няколко пъти, за да се рафинира: колкото повече се вари, толкова по-чиста става захарта. Сокът се излива в конусовидни керамични форми за кристализация и накрая кристализираните захарни фунийки се изваждат от керамичните форми и се опаковат за изпращане. Отломките от много счупени керамични форми, намерени в древни захарни рафинерии, предоставят осезаеми археологически доказателства за производството на захар на мястото.
 
Според изследователския археолог д-р Една Стърн от Израелския орган по антиките, пристигането на кръстоносците в Светите земи по време на Първия кръстоносен поход е довело до промяна във възприемането на захарта и нейния потенциал за печалба. Захарната индустрия е контролирана от управляващата класа и мотивацията за печалба води до технологични подобрения. Производството на захар е много доходоносен бизнес, достигайки своя връх по времето на Второто кралство на кръстоносците до падането му през 1291 г. Когато кралството на кръстоносците се разпада, производствените центрове в Израел са загубени от мамелюкските завоеватели, които продължават производството до упадъка на захарната индустрия в региона.
 
Около 30 археологически обекта в Израел и околностите са открили артефакти, свързани с производството на захар, няколко, включително Horvat Manot (Crusader Manueth), разположен в Западна Галилея. Според Стърн, „Изследването на керамичните форми, открити на тези места, датиращи от фатимидския, кръстоносния, мамелюшкия и ранния османски периоди, отразява развитието на захарната индустрия, показвайки промени във формата, размера и материалите, използвани за форми, като по този начин отразява еволюцията на индустрията и доминиращите центрове на власт. По-малките и по-прости форми принадлежат към по-ранния етап на производство, докато малко по-различните по-големи форми датират от по-късен етап. В хода на ранния османски период размерът на калъпите отново намалява, а глината става по-груба, което отразява упадъка в захарната индустрия.“
 
Изглежда, че в хода на периода на кръстоносците, умението за производство на захар в земята на Израел е предадено на Кипър, където индустрията впоследствие процъфтява. Кръстоносците създават местна захарна индустрия, която просперира през следващите векове, като се фокусира върху износа на захар от Кипър за Европа. Въпреки това, производството на захар в Кипър приключва с османската окупация през 1571 г. Сравнението на местата за производство на захар в Израел и Кипър разкрива ясна връзка в съществуващите планове на фабриките. Заслужава да се отбележи освен това, че в пика на производството на захар през периода на кръстоносците, захарта се е считала за лекарство и дори за препоръчителен компонент от ежедневната диета.
 
Източник: IAA
Photo: Евгений Островски
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg