Събота, 28.01.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бивш равин предупреждава руските евреи

Main Pic
Публикувана: 26.01.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 195
Коментари: 0
Бившият главен равин на Русия предупреди, че еврейската общност в страната е в опасност.
 
Пинхас Голдшмид, който председателстваше като главен равин на Москва, обяви на Конференцията на европейските равини, че „нова желязна завеса“ ще отдели евреите заради руския режим. Голдшмид предупреди в интервю за Süddeutsche Zeitung, че Русия „бързо се променя към по-лошо“. Голдшмид подаде оставка миналата година, което отбеляза края на тридесетгодишното му ръководство в Москва. Когато избухва войната в Украйна, той напуска Русия и се установява в Израел.
 
В интервюто той пояснява своята концепция за новата  „желязна завеса“. В съветско време КГБ наложи строг контрол върху еврейската общност, включително върху техните синагоги. Съвсем малко деца знаеха еврейската азбука. Беше им забранено да заемат висши позиции и можеха да работят само в областта на музиката, науката и медицината. Когато Берлинската стена падна през 1989 г., първата желязна завеса се вдигна и еврейската общност беше принудена да започне от нулата, според Голдшмид. Сега, след почти една година война в Украйна, руското правителство е в опасност да повтори грешките от миналия век.
 
„Русия бързо се променя към по-лошо. Всички граждани страдат от това, но най-вече еврейската общност. Потискането на гражданското общество и всякакъв вид несъгласие продължава дълго време, сега Желязната завеса заплашва да се затвори отново“, каза той.
 
Като пример външният министър Сергей Лавров приравни подкрепата на западното правителство за Украйна с окончателното решение на Хитлер,  което в крайна сметка уби шест милиона евреи. Говорителката на Лавров Мария Захарова изобщо не смята Зеленски за украинец, а за „от съвсем различна култура“. Голдшмид казва, че това касае неговия еврейски произход, тъй като Русия се опитва да се бори с „фашистки режим“ под негово ръководство.
 
Пинхас призовава руските евреи да напуснат страната.
 
Източник: CNE.news

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg