Събота, 01.04.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Финландия одобри закон за смяна на пола

Main Pic
Публикувана: 03.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 214
Коментари: 0
Финландците вече не трябва да получават експертно мнение, ако искат да сменят пола си. Представянето на желанието им в службата по вписванията е достатъчно за промяна на юридическия им пол в официални документи.
 
В сряда финландският Риксдаг одобри нов закон за транссексуалните. Това означава, че хората над 18-годишна възраст, които желаят да сменят пола си, вече не трябва първо да получават медицинско и психиатрично одобрение, съобщава Euractiv.
 
Общо 113 членове на Риксдага подкрепиха предложението, 69 гласуваха против, а 17 се въздържаха.
 
Християндемократическият депутат Пайви Расанен е много критична към новия закон за транссексуалните. Нейната партия гласува против, а Расанен пише във Фейсбук, че е тъжна и шокирана от развоя на събитията. „Зелената лява идеология замени здравия разум“, пише тя, както съобщава Verdinytt. Политикът добавя, че иска следващият Риксдаг да реши „абсурдния закон за пола“.
 
Тя критикува, че „юридическият пол е премахнат от медицинските изследвания и биологията“. „Можете да промените пола си чрез процедура за кандидатстване, без да променяте пола си“, заявява тя.
 
Освен това Расанен се тревожи за последствията за правата на жените. „Ако полът означава идентичност, а не демография, как изобщо могат да бъдат насърчавани правата на хората, принадлежащи към тази демография, особено съгласно Закона за равенството на жените?“ пита тя.
 
Политикът подозира, че не общественото мнение прокарва този закон, а той е само резултат от стратегията на правителството. Тя също не вярва, че законът за транссексуалните е необходим за гарантиране на човешките права, тъй като Европейският съд по правата на човека постанови през 2017 г., че държавите-членки могат да определят собственото си законодателство относно правната промяна на пола.
 
Освен това мотивите на правителството зад новото законодателство са неправилни, посочва Расанен. Риксдагът твърди, че законът за транссексуалните трябва да сложи край на принудителната стерилизация на транссексуални хора. Няма обаче нито един случай, в който това да се е случило, смята християндемократът. „Липсата на репродуктивна способност идва в резултат на това, че човек сам иска промени в тялото чрез хормонално лечение или операции“, казва тя.
 
И накрая, Расанен се тревожи от факта, че повечето депутати подкрепят прилагането на закона за транссексуалните към непълнолетни в бъдеще. Тя се притеснява, че непълнолетни с психични проблеми ще сменят пола си твърде лесно. Вместо това, Расанен моли за психическа помощ за лечение на полова дисфория на тези хора, но нейните предложения бяха отхвърлени.
 
Източник: CNE.news
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg