Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В молитва за пострадалите в Турция и Сирия

Main Pic
Публикувана: 05.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1344
Коментари: 0
Град Газиантеп беше епицентър на първия трус с магнитуд 7,8 в Турция. Милиони засегнати, докато властите се опитват да оценят реалния брой на жертвите, включително тези в съседна Сирия.
 
Трусът е усетен в 4 сутринта (местно време) и причинява срутване на голям брой сгради, докато по-голямата част от населението все още спи. През следващите часове са регистрирани десетки вторични трусове. Последният брой на смъртните случаи, споделен от турския спешен орган AFAD, беше 1121, но президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че този брой вероятно ще нарасне много.
 
Освен това най-малко 5300 души са били ранени и над 3000 сгради са се срутили, според данни на правителството.
 
9 часа по-късно второ земетресение с магнитуд 7,5 удари региона с епицентър на 100 км северно, в област Елбистан, в Кахраманмараш. Първите данни на властите говореха за 70 загинали.
 
Десетки вторични трусове са усетени близо до района на епицентъра, в град Газиантеп в Малатия, както и в радиус от стотици километри.
 
Метеорологичните условия са трудни, с температури от 3 Cº през деня и под нулата през нощта. През следващите дни в района се очакват проливни дъждове и снеговалежи, които могат да повлияят негативно на спасителните дейности и нуждите от подслон.
 
Летища и други инфраструктури, включително училища, са затворени в югоизточната част на Турция.
 
Християнин с над 30-годишен опит в Турция споделя снимка на християнска библиотека в град Антаки. „Както евангелската църква, така и евангелската книжарница в съседство, наречена „Агапе“, се сринаха“.
 
Източникът добави: „Нашите молитви са насочени към хората там и в град Искендерун (Александрия в Сирия), където някои събратя по вяра бяха спасени изпод развалините, а други са в неизвестност“.
 
„Броят на жертвите все още не е известен, но със сигурност става въпрос за земетресение като това, което се случи през август 1999 г. в Измит (70 километра от Истанбул), което отне живота на 35 000 души“, каза пасторът.
 
В Сирия ливанската християнска организация за подпомагане Merah публикува следното в Туитър: „Имаме църковни партньори в сирийските градове, засегнати от земетресението. Те са съсипани и молят за нашите молитви. Много сгради са рухнали, стотици хора са мъртви или изчезнали, а хиляди са оставени без подслон”.
 
Български пожарникари вече са откликнали на зова за помощ и са заминали за Турция. Нека да се молим сърдечно за всички засегнати от трагедията.
 
 
Източник: "Евангелски фокус"
Снимка: ДарикНюс.бг

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg