Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да виждаш със сърцето - интервю със семейство Симона и Емил Димитрови

Main Pic
Публикувана: 06.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 762
Коментари: 0
Скъпи читатели, имаме удоволствието да ви запознаем със Симона и Емил Димитрови, които ще ви насърчат със споделеното от тях. Те са младо семейство, което гори в служението за Господа и го поставя на първо място в живота си. За нас е истинска привилегия, че се съгласиха да отговорят на въпросите ни.
 
 
ЗДРАВЕЙТЕ, ние сме Емил и Симона Димитрови от гр.София. Бог ни срещна по време на ковид пандемията, когато всеки от нас се молеше Той да ни намери подходяща половинка. В края на 2020 година сключихме брак. През 2022 г. Бог ни благослови с дъщеричка Емануила. Тя е нашето Божие обещание и Благословение.
Служим в църква “Нов Живот”, като организираме пикници и екскурзии с цел изграждане на взаимоотношения с Бог и между хората.
Бог също ни е призовал да служим в  с. Гложене (Ловешко). Изградена е малка църква, която вярваме, че Бог ще разрасне.
Бог ни е дал виждане за село Гложене и изграждане на Християнски център, в който ще има лагери, семинари и още други интересни занимания и всичко е  за СЛАВА БОЖИЯ.
 
 
ЕВ: Скъпи Симона и Емил, Библията казва, че бракът е между един мъж и една жена. В църквите има много младежи. Как да избере човек? Как избрахте лично вие?
 
Емил: Библията описва принципи, чрез които човек да избере своята половинка, за да станат едно цяло.
Аз избрах като видях, че Симона има сърце за Господа, за да Му служим заедно. Споделяше видението за село Гложене и ми помагаше в организирането на пикници.
 
Симона: Като не гледа с очи, а със сърце.
Като не пита какво ще направиш за мен, а какво мога да направя за теб? С какво мога да ти помогна?
Човек избира, когато е готов да дава, а не да иска.
Аз избрах Емил, защото не спираше да ми говори за Бога, а аз  бях толкова жадна някой да ми разкаже за Господа. Няма да забравя първата ни среща, на която той дойде с Библията и разговорът продължи 4 часа. 
 
 
ЕВ: Писанието говори още за отделяне и привързване. Понякога е невъзможно физически да се отделим от родителите си. Възможно ли е обаче да го направим духовно и емоционално? Какво се случва в живота на младоженците, ако не се съобразят с тази библейска максима?
 
Емил: Още в началото Бог е помислил и затова отделяне в Битие 2:24, и за мен е възможно, стига да позволим на Господа. Защото семейството (или една плът) се състои от двама (мъж и жена), не от родители, с които живяхме и ги напуснахме, нито от децата ни, които един ден ще ни напуснат и те, затова е важно да стремим да изграждаме семейството на основата на Божието Слово. Ако не се съобразят, тогава това семейство ще се разпадне, защото се гради на чужда основа. Много хора ще се намесват и ще казват кое е добро и кое не е, защото те така мислят. Тогава младоженците ще са раздвоени и объркани, ще има много скандали и накрая раздяла.
 
Симона: Трудно е, но не е невъзможно, а е задължително, за да сте една плът пред Господа и да съградим дом върху канара, а не върху пясък.
Трудно тъй като години наред сме съжителствали заедно малко или много си придобил техни черти от характера им и виждане за живота.
Не е невъзможно, защото имаш Бога, а чрез Него се новораждаш и със всеки изминал ден се освобождават от света
Бог е третата връзка между двама в една плът, и обръщайки се към Него за съвет, Той прави най-доброто за двама ви, а родителите гледат страната на своето дете и дават съвет, полезен само за тяхното дете.
 
ЕВ: Вие все още прохождате в брака. Какво откривате до момента? Какво ви помага, когато сте изправени пред трудности?
 
Емил:
Осъзнаваш ,че вече трябва да се съобразяват с някой и вече като взимаш решение, мислиш за двама. Пречупване на характера и на двата. Когато има трудности в живота, има някой до теб да те подкрепи и да каже аз съм с теб.
Този, Който ни помага е Бог във всеки момент, ни дава сили, за да устоим .
 
Симона: Откривам, че в семейния живот е трудно без Бога, преминавайки през изпитания, свързани със здравето, с взаимоотношенията със съпруга ми битовизми и т.н. Когато съм изправена пред трудности ми помага Мечът на духа, Божието словото, преодолявам препятствията, цитирайки стихове от Библията.
Може да ви се стори странно, но картината, която си представям е, че съм облечена като Амазонка и отивам на война 
Всеки ден благодаря на Бога, че имам честта да присъства в моя живот и да Го познавам.
 
 
ЕВ: Какво се случва с връзката между съпрузите, когато се появи бебето?
 
Емил: Макар и по-малко отделяне на време един на друг, връзката се заздравява, бебето носи радост и грижа. Осъзнаваш,че все повече имате нужда един от друг за отглеждането и възпитанието на бебето.
 
Симона: Бебето е на преден план и грижите около него, като че ли малко съпружеските отношения поизостават. Но, от друга страна, общуването между съпрузите как да  постъпват в дадена ситуация се задълбочават
Взимането на решения, гледането в една посока за общото благо като семейство ти дава топлина и спокойствие
И най-важното, бебето дава завършеност на  едно семейството и създава чувство за  пълнота.
 
ЕВ: Служението е неизменна част от християнския живот. Възможно ли е да има успешно християнско служение, ако няма успешен брак?
 
Емил: Според мен не е възможно, защото един служител има нужда от семейна подкрепа, във всеки един момент в живота си. Едно от служенията е свързано със семейството. Ако сме успешни в семейството, ще бъдем и в служението. 
 
Симона: Служението на един християнин започва отвътре навън, тоест, не можеш да служиш, да проповядваш, да пастируваш на хора, да ги поучаваше как да ръководят дома си, а твоят дом да е нагоре с краката. Все едно да излезеш костюмиран, парфюмиран и изтупан, а стаята ти да е в безпорядък, разхвърляна и непочистена.
 
ЕВ: Какво бихте пожелали на нашите читатели за Седмицата на брака?
 
Емил и Симона:Търсете волята на Господа за вашата бъдеща половинка и уповавайте на Него, защото Той е връзката помежду ви.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg