Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът е общение, единение и любов - интервю със семейство Маджарови

Main Pic
Публикувана: 08.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 634
Коментари: 0
Скъпи читатели, имаме удоволствието да ви представим едно интервю с Краси и Пепи Маджарови.
Красимир Маджаров е роден през 1984 г. в град Бургас. Завършва Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 2018 г.  завършва магистърска програма „Богословие на личността и обществото“ в същия факултет. От 2011 г.  е пастор на турско говорещата Евангелска методистка епископална църква в Бургас (facebook page: Burgas Methodist Church). Женен за Пепа Маджарова. Имат един син Иван, който е на 14 години. 
 
ЕВ: Краси и Пепи, моля ви, разкажете ни вашата история? Как станахте семейство?
 
Семейство Маджарови: Първо, бихме искали да Ви благодарим за поканата. 
И двамата повярвахме в Бога още в детска възраст. Макар и деца силно почувствахме (и все още е така) Божията любов и благодат в сърцата си. И така след няколко години, младежи на 15 и 16 - годишна възраст, се запознахме в църква по време на общо младежко събрание. Пет години по-късно станахме семейство, за което сме благодарни на Бога. 
 
ЕВ: В християнския брак стандартът е много висок, защото от мъжа се изисква да обича жена си, както Христос обича Църквата, а жената трябва да се покорява на съпруга. Какви са съвременните измерения на такава любов? Споделете вашия опит.
 
Семейство Маджарови: Както знаете през последните години са направени множество анализи от психолози и социолози за състоянието на семейния живот. За съжаление резултатите са обезпокоителни предвид неустойчивостта на брака. Със сигурност и причините за едно такова състояние са много. Предвид огромният брой провалени бракове, може да се стигне до заключението, че смисълът на брака се оказва неразбираем за съвременния човек. 
 
Днес, бракът бива разглеждан като брачна институция или като частен договор с неговия социален или правен статут. Модерният човек, особено от съвременното западно общество, е силно секуларизиран, който отрича християнските ценности. Няма как такъв начин на живот да не се отрази върху взаимоотношенията между мъжа и жената, върху целостта на брака и върху възпитанието на децата. За голямо съжаление през последните години разводите драстично са се увеличили, а живеенето без брак се превърна в статукво за много млади хора, за които  бракът вече се приема като нещо отживяло. А какво да кажем за извънбрачните връзки? Изневярата се приема за нещо нормално.
 
И така, можем да кажем, че главната причина за споменатите проблеми се крие в основния такъв – нарушаване на общението с Бога, което от своя страна води и до отчуждение един от друг. По този начин истинското общение в брака престава да бъде истински дълбоко. Ето защо връщането на човека към Бога е крайно необходимо, дори задължително за  възстановяването на общението с Него - от една страна, и на взаимоотношенията между мъжа и жената в брака - от друга. Човекът е създаден като битие за общение. Именно в тази перспектива - на общение, единение и любов -  бракът между двамата съпрузи трябва да бъде осъществен.  
 
В семейния ни живот вече 18 години освен хубавите моменти сме имали и трудни такива, както  всяко друго семейство. Тяхното преодоляване става чрез Божията помощ, единомислие и взаимна любов.  
 
 
ЕВ: Когато съпругът е във важно служение, както е във вашия случай, изискванията са още по-високи към цялото семейство. Кое ви помага да се справите?
 
Семейство Маджарови: По принцип всяко служение е важно и отговорно. Все пак става дума за служение и посвещение пред Бога, в което би следвало да участва цялото семейство. Да, в някои случаи отговорността е по-голяма, съответно и изискванията по-високи.  На комуто му се дава много, от него много ще се изисква. Пътят към по-отговорното (и не само) служение започва със дълбоко смирение. На такива Бог дава Своята благодат и ги издига. До колкото до въпроса: със сигурност самодисциплината, времето за молитва и четене на Божието слово както и общението са сред основните „помощници“ за справяне.   
 
 
ЕВ: Вие имате един син. На какво искате да го научите?
 
Семейство Маджарови: Както всеки родител, и ние бихме направили най-доброто за детето си. Децата са най-големият дар за семейството, и чрез тях радостта става пълна. Една ирландска поговорка гласи: „Тухлите и хоросанът правят къщата, но смехът на децата е това, което прави дома“. Според нас личният пример като родители в служение е най-добрият метод за възпитаване във всяко отношение. 
 
ЕВ: Какво липсва на браковете в България, за да са трайни и щастливи?
 
Семейство Маджарови: Със сигурност специалистите по семейно консултиране биха дали различни съвети по отношение на брака и всичко, което се отнася до него. Според нас продължителността на брачния живот, любовта и щастието в него, преди всичко зависят от това дали Онзи, Който го е установил присъства в него. Знаем, че Бог е Този, Който създаде мъжа и жената, и ги благослови да станат една плът (Мт.19:4-6).
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg