Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът е привилегия и отговорност - интервю с годениците Ребека Джамбазова и Верен Тончев

Main Pic
Публикувана: 12.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1499
Коментари: 0
Скъпи Ребека и Верен, приемете нашите искрени и най-сърдечни благопожелания по случай вашия годеж. Предстои ви красиво време на очакване. В тази връзка, благодарим ви, че се съгласихте да се включите с интервю за Седмицата на брака, което неслучайно публикуваме за Деня на влюбените. 
 
ЕВ: Според вас каква е разликата между влюбеност и любов?
 
Ребека: Според мен да си влюбен често зависи от интензитета на емоцията, заобикаляща дадено взаимоотношение. Любовта от друга страна се доказва следствие на изборите, които човек прави като да показва милост, търпение, грижа, както и редица други добродетели. В комбинация двете правят една връзка истински жива.
 
Верен: Интересен въпрос, наистина. Виждам, че на тези две думи различните хора дават различни значения. За мен едно взаимоотношение е низ от възходи и спадове. Има дни, които са изпълнени с вълнуващи моменти, както и такива, които са значително по-скучни. Красотата на една връзка обаче не се състои в присъствието или отсъствието на чувства, а в постоянството при практикуване и показване на дела на любов. И както каза Беки, в комбинация от двете - емоции и решение да обичаш - романтиката разцъфва.
 
ЕВ: Беки, кое те накара да кажеш „да“ на предложението на Верен и съответно: „Верене, защо Беки е единствената дама, която спечели сърцето ти, ако трябва да си послужим с жаргона на романтиката“?
 
Ребека: Първо. поради любовта му към Бога - това за мен е незаменимо, тъй като взаимоотношението ми с Господ винаги ще бъде приоритет номер едно. Преди да развиваме каквито и да е било романтични отношения, с Верен изградихме силно приятелство и за кратък период от време минахме през много огън заедно, както и през немалко радост. Всеки елемент от взаимоотношението ни се напасна на своето място по един естествен и непринуден начин.
 
Верен: От години имам увереност в специфичните характеристики, които съм търсил в дамата до себе си. Взех решение още тогава и съм го отстоявал безкомпромисно, че няма да свалям летвата, ами ще изграждам себе си. Един ден в живота ми се появи Ребека и аз много скоро разпознах точно тези характеристики. Оттам нататък всяко следващо решение беше сравнително ясно. Обичам я.
 
ЕВ: Какво очаквате от брака? Вие имате вече няколко много успешни видео подкасти на важни и значими теми. Апостол Павел предупреждава, че „бракът“ е трудно нещо и не е за всеки (1 Коринтяни 7), а съвременната младеж го счита за отживелица. Как пристъпвате вие към него?
 
Ребека: Пристъпваме с чувство за привилегия - бракът е дар от Бога. Считам брака за обет пред земя и небе, че оставаш верен на този, когото си избрал. Това, което очаквам, е да заживея в партньорство с човека, с когото ще изпълнявам мисията ми, дадена от Бога. Очаквам да споделя всички радости, криещи се в подарения ни от Него живот.
 
Верен: Аз разбирам защо младите хора в днешно време може да изпитват смесени чувства като се заговори за брака. От една страна, съвремието ни е изпълнено с множество мнения, проповядвани в социалните мрежи, филмите, музиката и т.н., които се различават от библейския модел за съвмествен живот. От друга страна, това за мен се дължи на неразбиране на стойността зад брака. Това не е просто подписване на една хартийка, след което се вдига голямо парти в официални дрехи. Когато човек изповяда пред видимия и невидимия свят посвещението си към другаря си, Бог благославя това съжителство. Поради сериозността на това решение, всеки е принуден внимателно да направи своя избор, което от друга страна предотвратява множество неприятности в бъдеще.
 
ЕВ: Предложението за брак от страна на Верен към Ребека е публикувано и увековечено във видео материал. Възнамерявате ли да пишете лично вашите сватбени обети и нужни ли са обещания преди брака?
 
Ребека: Възнамеряваме - това е красиво и е важно думите на човек да оттекнат в пространството като свидетелство за взетото решение.
 
Верен: Обещанията преди брака провокират човек да се замисли относно отговорностите, които ще поеме с навлизането в семеен живот. Да споделяш всичко, било то добро или трудно, изисква от теб сериозно посвещение. Когато започнеш брачния си живот със знанието за тези твои отговорности, е по-лесно да бъдеш верен на първоначалните ти намерения.
 
ЕВ: И двамата сте деца на посветени християни и макар много млади, вече служите на по-малките от вас във вашата църква. Какво ще посъветвате църковните служители на средна възраст, които вече губят връзка с така нареченото поколение „Z”? Трябва ли да променят нещо и какво, за да бъдат по-успешни в тяхното достигане?
 
Ребека: Всеки младеж има нужда от модел за подражание. Когато обаче се използват само вербални заръки, често младите не успяват да се научат напълно на тънкостите на служението. Моята препоръка към нашите по-възрастни съслужители би била да включват повече младежите в ежедневните църковни казуси, така че нагледният пример да ги провокира да се учат и развиват.
 
Верен: Като за начало е добре да се каже, че всяко поколение има своите различия в сравнение с предходното. Проблемите, с които човек се сблъсква, може да са едни и същи, но с времето се видоизменят подходите, които младите използват за справянето с тях. На служителите на средна възраст би им било по-лесно, ако се научат да се доверяват на младите и да им поверяват повече отговорности, дори когато не разбират напълно методите им.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg