Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Испания с нов закон за аборта и смяна на пола

Main Pic
Публикувана: 19.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 987
Коментари: 0
Испанският парламент е приел нов закон, който улеснява хората да променят пола си, разширява достъпа до процедури за аборт и предоставя отпуск на жени, страдащи от силна болка по време на месечния цикъл.
 
Преди да бъдат приети новите закони, възрастните в Испания, които искат промяна на пола, трябва да предоставят медицински доклад, доказващ тяхната полова дисфория. За непълнолетните това включва и задължително съдебно разрешение.
 
Новият закон премахва много препятствия за хората на възраст над 16 години. Непълнолетни на 14 и 15 години могат да кандидатстват за смяна на пола с одобрението на родителите си, а за непълнолетни на 12 и 13 години все още се изисква разрешение от съдия.
 
Законопроектът забранява и така наречената конверсионна терапия и предоставя държавна подкрепа за лесбийки и самотни жени, искащи ин витро лечение, съобщава El Financiero.
 
В четвъртък парламентът одобри и закон, който позволява на 16 и 17-годишни момичета да се подлагат на аборт без съгласието на своите родители. Освен това новият закон за абортите гласи, че абортите трябва да могат да се извършват в обществена болница, така че пациентите да не се налага да прибягват до частни клиники. В момента 80 процента от абортите в Испания все още се извършват в такива клиники, тъй като лекарите в болниците често отказват да ги извършат по религиозни причини.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg