Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Намаляват християните в Дания

Main Pic
Публикувана: 20.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 385
Коментари: 0
Броят на кръщенията в датската Народна църква, която е лутеранска, е приблизително същият като през предходните години. Все пак датчаните се притесняват от намаляването на членството в църквата.
 
Общо 41 176 деца са били кръстени в Дания. Това е приблизително същият брой като преди пандемията. Това обаче покрива само част от историята, съобщава Kristeligt Dagblad. „Сред 41 176 деца, които са кръстени през 2022 г., няколко трябвало да бъдат кръстени по-рано, но кръщението трябвало да бъде отложено поради коронакризата.“
 
В катедралата в Одензе през 2022 г. са били кръстени 72 деца. Въпреки това, според хормайстора Кристиан Емил С. Силас-Хансен, поне десет кръстени деца трябваше да бъдат кръстени по време на пандемията. И това е картината на Народната (лутеранска) църква в Дания.
 
„През 2022 г. всъщност виждаме намаляване на броя на кръщаваните бебета, докато има увеличение на кръщенията на деца на възраст между една и три години“, казва Биргит Граакяр Хьорт, мениджър на център и отдел в Folkekirken's Education and Knowledge Център. „Многото кръщенета на малки деца може да са отложени заради пандемията.“
 
Броят на кръщенията не е единственият фактор, който намалява в датската народна църква. Според датската статистическа агенция близо 13 000 души са прекратили членството си през 2022 г. Това е увеличение от 42 на сто в сравнение с предходната година и най-високият брой от пет години.
 
Едно от очевидните обяснения за увеличението е, че все повече и повече хора искат да спестят от църковния данък, казва Хенрик Райнтофт Кристенсен, ръководител на центъра за съвременна религия в университета в Орхус, пред Kristeligt Dagblad. „Във време на инфлация има повишен фокус върху това как да се даде приоритет на частната икономика. Тук членството в народната църква също е в игра. Някои несъмнено се отказват, защото не могат да си го позволят. За други това вероятно е въпрос на приоритизиране, където не смятат, че получават достатъчно за парите си."
 
Народната църква все още има почти 4,3 милиона членове.
 
Според статистика от 2022-а година приблизително 85% от датското население са евангелски лутерани или членове на Народната църква, 3% са римокатолици и приблизително 5% от населението са мюсюлмани.
 
Източник: CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg