Понеделник, 29.05.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Глобалната южна общност на Англиканската църква отхвърли лидерството на Уелби заради еднополовите бракове

Main Pic
Публикувана: 21.02.2023
Автор: С. Дрю
Прочетена: 194
Коментари: 0
Глобалната южна общност на англиканските църкви (GSFA) обяви, че повече няма да признава архиепископа на Кентърбъри като „лидер на глобалното общение“, след решението да се позволи на еднополовите двойки да бъдат благословени в рамките на Англиканската църква.
 
В изявление GFSA заяви, че Англиканската църква (CofE) се е „дисквалифицирала“, като е позволила да благослови двойки от един и същи пол и че вече не смятат CofE за „църква-майка“.
 
GSFA казва, че говори от името на 75 процента от англиканците по света, официално представлявайки 25 провинции-членки - главно в Азия, Латинска Америка и Африка.
 
По-рано този месец Генералният синод - законодателното събрание на Англиканската църква - прие предложение за разрешаване на благословията на еднополови двойки в граждански партньорства. Камарата на духовенството гласува със 111 „за“, 85 „против“ и трима въздържали се, докато Камарата на миряните имаше 103 гласа „за“, 92 „против“ и петима „въздържали се“.
 
След съобщението, че C of E ще приеме благословията на еднополовите двойки, архиепископът на Кентърбъри,  Джъстин Уелби, каза, че няма да извършва церемониите, за да поддържа хармонията в рамките на Англиканската общност.
 
Но в изявлението си GFSA отговори, като каза, че повече няма да работят „в общение“ с групи, които са „поели пътя на фалшивото учение“. Те обвиниха Англиканската църква, че върви срещу „историческата библейска вяра“, добавяйки: „Това разбива сърцата ни“.
 
Подписалите включват председателя на GSFA, архиепископ Джъстин Бади, заедно с архиепископите на Чили, Индийския океан, Конго, Мианмар, Бангладеш, Уганда, Судан, Александрия и Меланезия.
 
„Дълбоките разногласия, които съществуват в Англиканската общност относно сексуалността и брака, не са нови. 42-те църкви-членки на Англиканската общност са независими и автономни, но в същото време взаимозависими. Основен принцип на Англиканската общност е, че никоя провинция не може да обвърже друга провинция и нито един инструмент за причастие няма юрисдикционна власт над която и да е провинция.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg