Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-старата еврейска Библия отива на търг

Main Pic
Публикувана: 21.02.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 419
Коментари: 0
Най-старата еврейска Библия в света ще бъде продадена на търг в Ню Йорк през май.
 
Известна като Codex Sassoon, Библията датира отпреди повече от 1100 години и е най-ранната, най-пълната еврейска Библия, откривана някога.
 
Продадена на търг от компанията Сотеби, Библията ще се превърне в най-ценния исторически документ или ръкопис, появил се на търг с приблизителна цена от 25 милиона до 42 милиона британски лири.
 
Библията, на която липсват само 12 листа, се състои от 24 книги, разделени на три части: Петокнижието (Тора), Пророците (Небиим) и Писанията (Кетубим) и тежи почти 12 килограма.
 
В християнството текстовете се наричат Стар завет и са включени в библейския канон.
 
„Библейският текст във формат на книга бележи критична повратна точка в начина, по който възприемаме историята на божественото слово през хиляди години и е трансформиращо свидетелство за това как еврейската Библия е повлияла на стълбовете на цивилизацията – изкуство, култура, право, политика – от векове“, каза Шарън Минц, старши специалист по юдаистика, книги и ръкописи.
 
Наречена на предишния си собственик Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), Библията ще бъде изложена в Лондон през последната седмица на февруари преди да поеме на световно турне.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg