Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнски клишета

Main Pic
Публикувана: 23.02.2023
Автор: Вивиан Брикър
Прочетена: 600
Коментари: 0
Библията неслучайно предупреждава, че в говоренето грехът е неизбежен. Нека да коментираме някои от клишетата, които християните използват. Те се използват толкова често, че отиват в категорията "казвам го, но дали наистина ще го направя".
 
Например, едно от клишетата, което християните често използват, е: „Искам да ти споделя истината“. Важно е да не изричате този клиширан християнски израз, защото може да създаде погрешна представа, че човекът не знае истината. Ако искате да споделите истината от Писанието с някого, просто му кажете, че искате да му кажете нещо от Библията. Идеята да се каже истината на някого също означава, че човекът все още не знае какво казва Библията. Важно е да не станем самоправедни в собствения си ум и да не мислим, че сме по-интелигентни от събратята си по вяра.
 
Омаловажаването на знанията на някой друг, като например използването на този израз, може да причини много щети и да причини болка на човека отсреща. Най-добре е да стоите далеч от това клише.
 
Друго известно клише е съветът: Трябва да се молиш повече!
Като човек, който се бори с различни проблеми, клишето „трябва да се молиш повече“ не ми помага с нищо. Всъщност е доста обидно да се представя идеята, че не се моля за проблемите си. Откакто казах на другите, че се боря с депресия, те ми казаха да се моля повече. Въпреки че може да са имали добри намерения, думите им не помогнаха с нищо. Вместо това просто се почувствах обидена. Може би и вие сте се чувствали така през живота си. Преминавали сте през нещо изключително трудно или опустошително и вашите приятели са ви казали просто да се молите повече. Най-вероятно не ви е помогнало с нищо, а по-скоро ви е било обидно.
 
Вместо да използвате клишето „Трябва да се молиш повече“, вижте дали има някакви осезаеми неща, които можете да направите, за да помогнете на човека с проблеми. Ако човекът е християнин, най-вероятно той вече е казал нуждата си пред Господа.По-полезно е да им помогнете по други начини и да ги подкрепяте. Не омаловажавайте болката им и не им казвайте, че трябва да се молят повече. Това обезсилва тяхната болка и в крайна сметка може да причини много болка.
 
 Друго клише, което християните използват, е "Имай вяра!" Чувала съм го прекалено много пъти.
 
Ако се борите с нещо или преживявате бавната смърт на ваш близък, думите „имай вяра“ може да звучат утежняващо и безчувствено. Знам, че в дните преди смъртта на майка ми аз и моето семейство бяхме бомбардирани със съобщения "имайте вяра!" Въпреки че имах вяра в Божиите способности, имах достатъчно теологично обучение, за да знам, че Бог не ни спестява болката. Въпреки че имах вяра и се молех безкрайно, майка ми все пак почина.
 
Не е полезно да казвате на някого да има вяра, защото той вече има вяра в Господа. Само защото някой има вяра в Господа не означава, че Бог ще отговори на молитвата му с „да“. По същия начин е безчувствено да се мисли, че човек не е имал „достатъчно вяра“, защото на молитвата му е отговорено с „не“. Най-добре е да бъдете подкрепящи и полезни, вместо да казвате клиширани християнски изявления, като например „имайте вяра“.
 
Следващо клише, което християните повтарят, е: „Ти си в моите молитви“ или „Ще се моля за теб“. В повечето случаи този човек няма да се моли за вас. Това е клише, което християните казват от години. Човекът няма намерение да се моли за вас, а по-скоро го казва по навик. Въпреки че може да има някои, които наистина се молят за вас, те ще бъдат малцинство.
 
Ако кажете на някого, че е във вашите молитви,  нека да е сериозно. Не го казвайте безсмислено без да имате намерение всъщност да се молите за човека. Това клише се е размило до такава степен, че вече няма ефект. Вместо да казвате на някого, че той е във вашите молитви или че се молите за него, просто наистина отделете време да се молите за въпросния човек.
 
Crosswalk.com
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg