Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Турските християни с молба към вярващите по света

Main Pic
Публикувана: 26.02.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 521
Коментари: 0
Турски християни са поискали чуждестранни християнски хуманитарни работници да не разпространяват Библии по време на своята кампания за раздаване на помощи. Вместо това чужденците трябва да работят в тясно сътрудничество с местните организации.
 
Това съобщава холандският всекидневник Reformatorisch Dagblad въз основа на статия в Christianity Today. Причината за молбата на турските християнски организации е, че местните власти отказаха помощта на църквите, когато откриха, че християнски доброволци разпространяват Библии в град Кахраманмараш, след като беше ударен от силното земетресение по-рано този месец.
 
В отговор Протестантската асоциация на Турция (Tek) работи по въпроса. Тя е издала шест директиви за хуманитарните организации. Една от тях е, че хуманитарните работници не трябва да разпространяват Библии и евангелски материали. Друга препоръка е помощта да се координира тясно в сътрудничество с местните църкви и да се избягват видео материали. Тези чувствителни неща включват политически коментари и правене на неоторизирани снимки.
 
Старейшина Иляс Уяр от фондацията на протестантската църква в турския град Диарбекир посочва, че този начин на евангелизиране не е „пътят на Исус“. Вместо това той го нарича опортюнистичен и неефективен. "Ние казваме, че сме християни през цялото време, но е отвратително да свързваме това с помощ." Той категорично не харесва, че някои християнски организации правят снимки и видео материали без да търсят разрешение, за да ги използват за своите кампании в чужбина."
 
Президентът на асоциацията „Първа надежда“, една от турските протестантски организации, които помагат в случай на бедствия, изразява гнева си относно това как християнските организации дават своята помощ. Той нарича някои работници „добронамерени хуманитарни туристи“. „Те летят тук с двадесет души, отсядат в хотели и наемат коли. Междувременно нашите хора не могат да намерят къде да спят”, казва той пред Christianity Today.
 
Източник: CNE News
Photo: Wikipedia
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg