Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ирански пастор освободен от затвора след амнистия

Main Pic
Публикувана: 01.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 963
Коментари: 0
Лидерът на иранската църква Юсеф Надархани беше освободен от затвора и скоро трябва да се върне при семейството си.
 
Решението идва на фона на продължаващите протести в ислямската страна срещу носенето на хиджаб, наред със забележителното нарастване на новопокръстените, приели Христос.
 
Служител на Christian Solidarity Worldwide, нарече решението „наистина добра новина“. Той коментира, че това е част от национална амнистия, издадена от върховния лидер на Иран аятолах Хаменей в чест на годишнината от Ислямската революция от 1979 г.
 
Пастор Надархани е виден църковен лидер. Той излежаваше шестгодишна присъда в най-известния затвор в Иран, където хората са измъчвани до смърт. Това не е първият път, когато пастор Юсеф влиза в затвора. Той е бил арестуван много пъти преди това. Но новината е напълно неочаквана."
 
Пастор Надархани беше един от четиримата християни, арестувани в Ращ на 13 май 2016 г. по време на поредица от нападения на ирански агенти по сигурността в християнски домове.
 
Служител от CSW пояснява: „Християнската вяра в Иран се счита за престъпление от закона. Тя е незаконна. Според закона на шериата приемането на християнството или вероотстъпничеството се наказва със смърт. Християнството се признава в конституцията, но само ако сте местен християнин. Така че тези, които се обръщат от исляма към християнството се преследват и това е сериозно престъпление.
 
„Незаконно е да се провеждат събрания на домашни църкви и да се водят събрания на библейски групи по домовете, което правеха пастор Юсеф и други християни.“
 
Според CSW,  в Иран има бързо разрастваща се църква, която може да достигне 1 милион християни: „Това е истинско духовно пробуждане. Наблюдаваме ъживление в Иран. Иранските власти не могат да направят нищо, за да спрат този процес, те са наясно с това. И затова се насочват към преследване на църковни лидери и християнски активисти."
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg