Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сурогатното майчинство - нарушение на човешките права

Main Pic
Публикувана: 05.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 530
Коментари: 0
Десетки експерти представиха декларация за универсалното премахване на сурогатното майчинство в петък в Казабланка, Мароко. „Детето винаги е подарък, а не обект на желанието на възрастните,“ заявиха те.
 
Експертите идват от различни среди и имат различни мотиви. И все пак експерти от 76 различни националности, събрани на конференцията в Казабланка, са съгласни за едно нещо: сурогатното майчинство е фундаментално нарушение на човешките права и държавите трябва да се борят с това.
 
При сурогатното майчинство една жена се съгласява да забременее, така да се каже, от името на друга двойка или лице. В повечето европейски страни комерсиалното сурогатно майчинство е забранено. Само в Украйна и Грузия е възможно да се забременее за печалба. В различни други страни алтруистичното сурогатно майчинство е разрешено. Там жените получават само финансова подкрепа за разходите си. Това обаче е трудно да се следи.
 
Хората зад декларацията от Казабланка, адвокати, лекари и психолози, твърдят, че глобалното измерение на сурогатното майчинство изисква международен отговор. Затова те изготвиха предложение за международна конвенция. За място на представяне те избраха Мароко, тъй като там е забранено и санкционирано сурогатното майчинство.
 
Тази декларация призовава държавите да предприемат мерки срещу сурогатното майчинство, без да правят конкретни предложения. Това е съзнателен избор, обяснява испанският професор Монсерат Гас Айксендри, един от инициаторите. „Искаме да се съсредоточим върху резултата – премахването на сурогатното майчинство – без да рискуваме разногласия.“
 
Гас Айксендри, която е професор по право, е християнка, но тя не основава позицията си на своята вяра. Тя пояснява: „Стигнах до това убеждение, мислейки за основните права, които имаме като човешки същества. И познавам много хора, които не вярват в Бога и въпреки това са стигнали до същите заключения."
 
За професор Айксендри сурогатното майчинство е мост, който отива твърде далеч. „Разбирам, че има хора, които искат да имат дете и виждат сурогатното майчинство като решение. На тези хора бих казал, че това законно желание не може да бъде постигнато на всяка цена, особено ако тази цена е третирането на уязвимите жени като предмети и третирането на децата като стоки, които се купуват и продават. Детето винаги е подарък, а не обект на желанието на възрастните."
 
Испанският професор сигнализира, че в Испания сурогатното майчинство е в правен вакуум: Не е разрешено, но не е и забранено. Това позволява на хората да вземат деца в чужбина и след това да ги доведат в Испания, за да ги регистрират като свои деца. „Въпреки че не се говори много за това, аз вярвам, че има доста общо отхвърляне на тази практика“, казва Гас Айксендри. „Въпреки това трябва да кажа, че фактът, че някои знаменитости прибягват до тази практика, не помага за по-широкото социално отхвърляне на този бизнес с човешки същества.“
 
Въпреки че декларацията е положително развитие, това е само началото за испанския професор. „Решението, взето в Казабланка, е отправна точка за постигане на тази амбициозна цел: да се изкорени практика, която трябва да се счита за неустойчива, тъй като има пагубен ефект върху нашите общества и вреди на бъдещите поколения.“
 
 
 
Източник: CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg