Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Осветиха мобилна синагога в Берлин

Main Pic
Публикувана: 08.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 445
Коментари: 0
Еврейската общност в Чабад Берлин вече разполага с мобилна синагога. Синагогата на колела ще обслужва както образователните, така и религиозните цели на общността.
 
В неделя равин Йехуда Тейхтал откри т. нар. „Mizvah Mobile” в Берлин-Уилмърфдорф. Германците могат да посетят синагогата, разположена в голям микробус, за да научат повече за юдаизма, да присъстват на еврейските служби или да празнуват еврейските традиции. Тейхтал коментира пред вестник "Моргенпост", че хората могат да задават въпроси за еврейските традиции, практики и култура.
 
С помощта на микробуса той цели да осигури повече информация за еврейската общност в Германия, за да „даде възможност за толерантност и сплотеност“. Тъй като еврейската общност е в новините предимно заради антисемитски атаки, той иска да се съсредоточи върху положителните страни на еврейския живот. „Щастливи сме да живеем в Германия и се надяваме това да продължи.“
 
Mizvah Mobile може да пътува из цяла Германия, ако това е необходимо. По този начин евреите, които живеят далеч от религиозната общност, могат да практикуват своята религия по-лесно. Например, микробусът ще пътува и до Саксония.
 
Мендел Брадвайн служи като пътуващ равин. Заедно с шофьора 25-годишният евреин ще обиколи Берлин и Германия. Брандвайн идва от Ню Йорк, където вече е натрупал известен опит като служител в мобилна синагога.
 
Мобилната синагога е платена от три еврейски семейства от Берлин. Те са събрали 100 000 евро, за да приспособят товарен микробус, така че да е подходящ да играе ролята на синагога.
 
Еврейският образователен център Чабад Любавич Берлин също подкрепя създаването на мобилната синагога. Той е най-големият еврейски образователен център в Европа. Състои се от синагога, еврейска ритуална баня, ресторант за кошер и други.
 
Източник: CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg