Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

12-ото национално юношеско състезание за познаване на Библията с нов победител

Main Pic
Публикувана: 11.03.2023
Автор: Христо Христов
Прочетена: 1252
Коментари: 0
Какво е общото между състезанията, тийнейджърите и Библията? Ако попитате човек на улицата, сигурно ще ви отвърне „Нямам пари, не ме занимавай с глупости“. Но общо има - на 11 март 2023 г., в София се проведе 12-ото национално юношеско състезание за познаване и разбиране на Библията „В ръката Му имаше книга...“. Домакини бяха Първа баптистка църква - София, а организатори - Скрипчър Юниън България. Но какво представлява то?
 
Почти 130 младежи на възраст между 12 и 19 години бяха разпределени в отбори по четирима. Всеки от тях се е готвил в рамките на близо половин година (някои повече, други по-малко) по определени книги от Библията, и отговарят на въпроси, целящи да проверят знанията и разбиранията им от всичко прочетено. Тази година въпросите бяха сравнително трудни, но отборите не се отказваха - в очите им се четеше желание и копнеж да се справят по-добре на въпросите, които ги затрудняват - ако не тази година, то следващата! И това е най-хубавата цел на състезанието: да създаде мотивация у младежите да четат Божието Слово и да го разбират повече и по-добре. 
 
Немалка услуга за това имат треньорите на отборите, които дават много от себе си - като усилия, свободно време, че и финансови средства. Те са хората, които събират децата и ги насочват кое как да четат в Библията, обясняват трудните истории и показват на младежите, че допускането на грешки при тренировки не е страшно, защото човек се учи от грешките си. Понякога. В добрия случай.
 
Дори съвършените треньори обаче не могат да насилят своите състезатели да четат, ако самите състезатели не желаят. Затова голяма е и заслугата на всички младежи, които се включиха днес безстрашно, за да покажат знанията си. Сутринта преди началото на състезанието успя да се събере отбор от резерви - участници, които се готвят с останалите в даден отбор. Тяхното представяне беше страхотно - те завършиха 19-и от 28 отбора. А ако сте по-наясно с резултатите, ще знаете, че на практика всички са победители (Римл. 8:31-37).
 
И все пак - един отбор заслужи първото си място тази година - отборът на ЕПЦ - Сливен с треньори Даниела Душкова, Красимир Вачев и Йоана Михайлова. Две момичета от тях са печелили състезанието преди 4 години, но другата половина от отбора са нови участници. Когато ги попитах какво е чувството да си победител, някои се разплакаха (от радост), други успяха да ми кажат „уникално е“. И всички добавиха после „Уникално е какво стори Бог за нас“.
 
Следващото състезание ще се проведе на 9 март 2024 г. в Сливен, градът на победителите, ако Бог е рекъл. Нека се молим за състезателите, треньорите и организаторите - и ако познаваме младежи между 12 и 19 години, нека ги насърчим да участват в подготовката за това състезание. То винаги е много благословено време и трудът ни в изучаването на Божието Слово никога няма да е напразен.
 
„Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.“ - Притчи 22:6
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg