Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

35 християни убити в Конго

Main Pic
Публикувана: 12.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 405
Коментари: 0
Екстремисти от групировката "Ислямска държава" поеха отговорност за убийството на повече от 35 души и раняването на десетки в източно Конго.
 
Според Асошиейтед прес ИД заяви, че е атакувала "християни" в село Муконди, провинция Северно Киву, използвайки огнестрелни оръжия и ножове и унищожавайки имущество. Публикувана е и снимка, на която се виждат горящи къщи.
 
Страната има население от 95,2 милиона души. Около 90,6 милиона са християни, което представлява 95 процента от населението. Въпреки че по-голямата част от страната е християнска, има нарастваща уязвимост на вярващите към преследване.
 
В момента източният регион на Конго е опасно място за християните поради продължаващите конфликти между бунтовнически групи, които включват ислямска екстремистка фракция, наречена Съюзнически демократични сили (ADF). Милицията, свързана с ИД, наскоро разшири операциите си в съседна провинция Итури и райони близо до регионалната столица Гома.
 
Усилията за спиране на насилието са неуспешни, като бунтовниците от ADF са обвинени в осакатяване, изнасилване и отвличане на цивилни.
 
Мироопазващата мисия на ООН в Конго осъди убийствата и призова за разследване.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg