Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Никарагуа скъсва отношенията с Ватикана

Main Pic
Публикувана: 13.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1042
Коментари: 0
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега нареди затварянето на посолството на Ватикана в Манагуа и това на посолството на Никарагуа във Ватикана в Рим, съобщи високопоставен източник от Ватикана в неделя.
 
Никарагуа сигнализира, че този ход, само няколко дни след като папа Франциск сравни правителството на Никарагуа с диктатура, е „спиране“ на дипломатическите отношения.
 
Източникът от Ватикана казва, че макар затварянията да не означават автоматично пълно прекъсване на отношенията между Манагуа и Светия престол, те са сериозни стъпки към тази възможност.
 
Администрацията на Ортега е все по-изолирана в международен план, откакто той започна тежки мерки срещу недоволството след уличните протести, избухнали през 2018 г. Ортега нарече протестите опит за преврат срещу неговото правителство.
 
Епископ Роландо Алварес,  критик на Ортега, беше осъден на повече от 26 години затвор в Никарагуа миналия месец по обвинения, включващи предателство, подкопаване на националната цялост и разпространение на фалшиви новини.
 
Алварес беше осъден, след като отказа да напусне страната заедно с 200 политически затворници, освободени от правителството на Ортега и изпратени в Съединените щати. Алварес отказва да се качи на самолета и е лишен от гражданство.
 
В интервю, публикувано миналата седмица с латиноамериканското онлайн издание Infobae преди 10-ата годишнина от неговия понтификат в понеделник, папата посочи лишаването от свобода на Алварес и оприличи случващото се в Никарагуа с „комунистическата диктатура от 1917 г. или тази на Хитлер през 1935 г.“.
 
Отношенията между Никарагуанската католическа църква и правителството бяха силно обтегнати след потушаването на антиправителствените протести през 2018 г., когато Църквата действаше като посредник между двете страни.
 
Църквата призова за справедливост за повече от 360 души, загинали по време на безредиците.
 
Никарагуанският епископ Силвио Баес, също критик на правителството, беше изпратен в изгнание през 2019 г.
 
Преди година Ватикана протестира пред Никарагуа заради ефективното експулсиране на своя посланик, заявявайки, че едностранните действия са неоправдани и неразбираеми.
 
Източник: Premier Christian News
 
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg