Събота, 01.04.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Индия с петиция до Върховния съд заради насилието

Main Pic
Публикувана: 14.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 216
Коментари: 0
Християните в Индия с петиция до Върховния съд заради насилието
Християни в Индия, изправени пред вълна от насилие от страна на индуски екстремисти, се обърнаха към Върховния съд на страната в търсене на справедливост.
 
Публична петиция, подадена на 13 март, настоява правителството в Делхи да предотврати „зловещите явления на насилие“ и „целенасочената реч на омраза“ срещу християнската общност в Индия.
 
Петицията първоначално беше подадена през юни 2022 г. от архиепископа на Бангалор д-р Питър Мачадо, заедно с Евангелското дружество на Индия. Той подчертава големия ръст на атаките и насилието срещу християни през последните години.
 
Бързо нарастващото насилие се дължи отчасти на липсата на действия срещу групи, разпространяващи насилие и подбуждащи към насилие.
 
Християнската организация „Open Doors“ е дълбоко разтревожена от липсата на конкретни стъпки, предприети от властите за справяне с тези нарушения“, коментира Хенриета Блайт, главен изпълнителен директор на Open Doors за Великобритания.
 
„Това насърчава климат на безнаказаност за извършителите и създава среда, в която религиозните малцинства живеят в страх от по-нататъшно насилие. “
 
Молбата достигна до най-висшия съд на Индия, тъй като регистрираното насилие срещу християни в Индия рязко се е увеличило. Според данни, събрани за Open Doors World Watch List, който класира преследването и дискриминацията срещу християни, има регистрирани 17 религиозно мотивирани убийства на християни. Доклади за физическо насилие (включително смъртни заплахи), са засегнали пряко над 75 000 християни и 67 църкви или християнските сгради са насилствено затворени.
 
Хенриета Блайт приветства новината, че делото във Върховния съд най-накрая се гледа:
 
„Като се има предвид уязвимата ситуация, пред която са изправени християните в Индия, било поради атаки на тълпата, било поради липса на защита от страна на властите, независимата съдебна система е техният фар на надежда да потърсят защита.“
 
Откакто управляващата партия дойде на власт през 2014 г., има увеличение на насилствените атаки срещу християни: те включват така наречените убийства на „честта“, хвърляне на киселина, побои от тълпи и сексуални посегателства над млади момичета.
 
Според Open Doors, полицията арестува християни под претекст, че налага закони срещу покръстването и малтретира тези, които са били затворени. Те казват, че християните често са лъжливо обвинявани в насилствено обръщане на индуисти.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg