Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нигерийски духовник осъди правителството заради насилието над християни

Main Pic
Публикувана: 15.03.2023
Автор: Х. Престън
Прочетена: 932
Коментари: 0
Местен свещеник осъди бездействието на президента на Нигерия заради тревожното състояние на много християни, принудени да напуснат домовете си, държани от екстремисти.
 
Според Агенцията на ООН за бежанците над три милиона души са били принудени да напуснат домовете си в Нигерия в резултат на бунтове и конфликт на джихадистката групировка Боко Харам.
 
Многобройни благотворителни организации за преследване предупредиха за бруталното насилие, пред което са изправени християните от страна на ислямски бойци и екстремистки групи, особено в северната част на страната.
 
Скорошен доклад на християнската благотворителна организация „Помощ за църквата в нужда“ установи, че в Нигерия са убити повече християни, отколкото където и да е другаде по света.
 
Отец Ремигиус Ихюла, който ръководи Фондацията за справедливост, развитие и мир на епархията Макурди в щата Бенуе, изрази опасения, че националното правителство на страната не прави нищо, за да подкрепи „хилядите християни“, които са принудени да напуснат домовете си, прогонени от екстремисти.
 
„Правителството изглежда, пренебрегва тежкото им положение, защото тези хора не говорят техния език и не изповядват същата вяра като тях.
 
„Сякаш те са по-малко човешки същества и каквото и да им се случи, не е тяхна грижа“, каза духовникът пред ACN.
 
Отец Ихюла призова президента Бухари да покаже подкрепата си за тези, които страдат: „Покажете ми което и да е място на Земята, където хиляди хора са разселени и тяхното правителство или президент не правят нищо, за да ги защитят.
 
„Нашите хора са избивани ежедневно, а нашият президент не предприема нищо.
 
ACN съобщи за атаки срещу 93 села в предимно християнския щат Бенуе през 2022 г., довели до смъртта на 325 християни.
 
Отец Ихюла ръководи местни църковни проекти в подкрепа на нуждаещите се. Той подчерта, че щатът, който е епицентърът на насилието, се нарича „кошницата с храни на Нигерия“ и атаките водят до широко разпространена бедност.
 
„Те не само унищожават реколтата и убиват хора, особено деца от мъжки пол, но също така окупират земята, така че хората да не могат да се върнат в техните земеделски общности, което причинява глад и трудности.
 
„Някои християни са жертва на разселвания. Други са били свидетели на смъртта на близките си, застреляни и заклани като животни.
 
„Ако не беше християнската вяра, сигурен съм, че много хора щяха да хванат оръжие, за да се върнат и да се бият.“
 
Той се опасява, че тези, които се обявиха срещу бездействието на правителството, рискуват да станат „мишена,“ заключава свещеникът.
 
Premier Christian News
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg