Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Украйна регистрира капеланството като официална професия

Main Pic
Публикувана: 16.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 422
Коментари: 0
Украинската национална агенция за квалификации е регистрирала професията на капелана като официална за страната. Агенцията прави това, за да може да разработи професионални стандарти за духовниците и техните помощници, работещи в здравеопазването. 
 
Капелани има и в болниците, на корабите на презокеанския флот, както и в затворите. Капеланът е християнски духовен служител, който се грижи за душите на определена категория хора, обвързали живота си с дадена професия или институция, като им представя посланието на Христос и Библията.
 
С тази регистрация капеланството е официално признато като съществен елемент от духовната и психологическата подкрепа на украинските пациенти, пише медията Словопрослово.
 
Асоциацията на свещениците в здравеопазването на Украйна е натоварена със задачата да създаде стандарти за капеланите. За целта ще назначи работна група, която ще се състои от представители на няколко вероизповедания. В процеса ще участва и Министерството на здравеопазването.
 
Според украинското министерство на здравеопазването процесът на изготвяне на стандарти за професията капелан трябва да приключи най-късно през февруари 2024 г.
 
Освен това Министерството на здравеопазването на Украйна изготви заповед за създаване на специалност „клинична пасторска грижа“, която включва цикли на специализация и тематично одобрение. Очакванията са тези проекти на заповеди да бъдат одобрени в най-скоро време.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg